Tofu po grecku pojawia się u nas w każde święta. Ryba po grecku to od dawna popisowe danie mojej mamy, a od kiedy nie jem mięsa w podobny sposób przygotowujemy również tofu.
W święta tofu po grecku jemy na zimno jako dodatek do pieczywa na śniadanie, ale można również zjeść je na ciepło na obiad (jak na zdjęciu powyżej z komosą ryżową).
.
.
Składniki (dla 2 osób):
– 2 kostki tofu po 180 g
– 2 cebule
– 2 czerwone papryki
– 100 g przecieru pomidorowego
– 2 łyżki tymianku
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– sos sojowy
Wykonanie:
1. Tofu pokrój w pasterki o grubości około 6-7 mm, zalej sosem sojowym i odstaw, aby nasiąknęły sosem i przeszły jego smakiem.
2. Cebule przekrój na pół i pokrój w w plasterki. Dodaj tymianek i podsmaż na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
3. Do cebuli dodaj pokrojone w paski papryki, sól, pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W razie konieczności dolej odrobinę wody.
4. Gdy warzywa zmiękną dodaj przecier pomidorowy, suszoną paprykę i płatki drożdżowe. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut.
5. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż tofu po kilka minut na każdej stronie, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Usmażone tofu wymieszaj z warzywami.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.