Mąka z ciecierzycy to fajny sposób na zjedzenie większej ilości strączków. Zmieniając mąkę pszenną na mąkę z ciecierzycy zwiększasz zawartość biała i żelaza w posiłku. Dodatkowo zwiększasz różnorodność swojej codziennej diety 🙂 To również fajne rozwiązanie dla osób unikających glutenu.
Do zrobienia tych muffinek zainspirował mnie przepis z bloga Salaterka.pl. Mąką wymieszana z mlekiem i oliwą jest fajną bazą, do której możesz dobrać różne dodatki. W oryginalnym przepisie jest groszek i cukinia, ale ja postawiałam na marchewkę, pomidorki i cebulę.
Baw się dodatkami i znajdź swoją ulubioną wersję tych muffinek 🙂
Składniki (na 9 małych babeczek):
– kubek 300 ml mąki z ciecierzycy (120 g)
– 1 szklanka mleka sojowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 marchewka
– 1/2 cebuli
– 6 pomidorków koktajlowych
– 2 gałązki świeżej bazylii
Wykonanie:
1. Mąkę z ciecierzycy, mleko, oliwę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.
2. Marchewkę i cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidorki na plasterki, bazylię drobno posiekaj.
3. Warzywa dodaj do masy z ciecierzycy i wymieszaj.
4. Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego 🙂
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
.
2 Comments
Zrobiłam właśnie muffinki, dodałam jeszcze pora, pietruszkę, paprykę i bez soli, bo to też dla małego dziecka, bardzo smaczne wyszły ? jedynie piekłam 5 min. dłużej bo nie byłam pewna czy to ma być termoobieg i wzięłam na ustawienia standardowe. Dziękuję za przepis, cieszę się że go znalazłam bo zależało mi na czymś wegańskim ?
Ja robię bez termoobiegu 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂