Czy wiesz, że codzienne jedzenie orzechów daje ogromne korzyści zdrowotne?
Orzechy mają sporo kalorii na 100 g, to prawda, ale to nie oznacza, że mamy z nich rezygnować, nawet jeżeli aktualnie chcesz zrzucić kilka kilogramów. To bardzo zdrowe i potrzebne nam kalorie i tłuszcze. Orzechy możesz jeść jako samodzielną przekąskę (idealne na wycieczce w góry, bo mało ważą, a dają dużo energii), jako dodatek do dania (np. do owsianki lub sałatki), ale także przetworzyć je w coś, co orzechów zupełnie nie przypomina. Przyjemne z pożytecznym!
W kwietniu po raz pierwszy zrobiłam sos z orzechów nerkowca i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Zapiekanka z ziemniaków z sosem z orzechów nerkowca wyszła pyszna, a unikane przez nas ziemniaki uzyskały nową odsłonę.
Inne pomysły na orzeszki nerkowca znajdziesz tutaj: śniadaniowy twarożek i domowe mleko roślinne.
Składniki na sos:
– 1/2 szklanki orzechów nerkowca
– 1 szklanka mleka sojowego bez cukru
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 2 łyżki sosu sojowego
– pieprz oraz ewentualnie odrobina soli
Składniki na zapiekankę:
– 0,5 kg ziemniaków
– szklanka ugotowanej soczewicy
– 300 g pieczarek
– mała cebula
– oliwa do smażenia
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i ugotuj, tak aby były lekko miękkie, ale nie rozpadające się.
2. Posiekaną cebulę podsmaż na oliwie, dodaj pokrojone na plasterki pieczarki oraz sól i pieprz. Podsmażaj, aż pieczarki będą miękkie.
3. W naczyniu żaroodpornym ułóż plasterki ziemniaków, na to pieczarki i soczewicę. W zależności od wielkości naczynia możesz zrobić jedną lub kilka warstw.
4. Składniki na sos zmiksuj w blenderze. Zalej zapiekankę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
5. Podawaj po lekkim wystudzeniu, aby zapiekanka lepiej trzymała kształt. Koniecznie w towarzystwie warzyw!
Smacznego 🙂
4 Comments
wygląda smakowicie, jeśli tak samo smakuje to jest to istna uczta dla podniebienia.
Polecam spróbować 🙂
Zapiekanka wyszła pyszna! zrobiłam z podwójnej porcji, będzie odgrzewana w pracy przez męża. Zaskoczył mnie sos, bo połączenie sosu sojowego z orzechami i mlekiem na surowo nie bardzo mi smakowało. Ale po upieczeniu wspaniale smakuje. Orzechy nie do końca mi się rozmiksowały więc na powierzchni została skorupka chrupiących kawałeczków równie smaczna. U nas dzisiaj jako “zielone” kapusta kiszona. Świetnie przełamała słodki smak zapiekanki. Zapiekanka wchodzi do naszego menu 🙂
Super 🙂 Dziękuję, że napisałaś. Już zapomniałam o tym przepisie, dawno nie robiłam.