Lubię gotować zupy, bo gotują się same! A jeśli korzystasz z mrożonych warzyw, to jest jeszcze szybciej. Nic nie musisz myć, obierać i kroić.
Na 6 porcji zupy wykorzystuję dwie paczki mrożonych warzyw po 450 g każda. Jedna to podstawowa mrożonka na zupę jarzynową, a drugą możesz dobrać dowolnie, wybierając to, na co masz aktualnie ochotę. Ja często dokupuję surowe brukselki bo w paczce jest ich mało i potem się o nie kłócimy 🙂
Składniki:
– torebka mrożonych warzyw na zupę jarzynową
– torebka innych mrożonych warzyw (fasolka szparagowa, brokuł, kalafior) lub 400 g surowych brukselek
– 1/2 szklanki żółtej soczewicy
– 4 łyżki amarantusa lub kaszy jaglanej
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 2 łyżki orzechów nerkowca
– 2 łyżki pestek dyni
– łyżka sosu sojowego
– łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mrożone warzywa, amarantus lub kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku i przelaną wrzątkiem), soczewicę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i gotuj przez 20 minut.
2. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, odlej 500 ml zupy do blendera kielichowego. Dodaj orzechy, płatki drożdżowe i zmiksuj. Jeśli korzystasz z blendera ręcznego, to zamiast orzechami zupę możesz zabielić mlekiem kokosowym.
3. Zmiksowaną zupę z powrotem wlej do garnka. Dodaj sos sojowy, kurkumę, pieprz oraz pestki dyni. Wymieszaj.
Smacznego 🙂
.

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
1 Comment
ja ostatnio też robiłam jarzynówkę oraz kalafiorową z mrożonek i powiem szczerze, że dzieciaki były zachwycone – dawno takiej zupki nie jedliśmy i naprawdę im smakowała – jednak czasem warto się oderwać od schematów codziennego gotowania bo zwykle staram się ze świeżych ale te mrożonki to świetna przyspieszająca gotowanie sprawa 🙂