Zupa pieczarkowa wegetariańska

Zupa pieczarkowa wegetariańska

Zupa pieczarkowa wegetariańska

Kolejny sposób na jedzenie większej ilości pieczarek – zupa pieczarkowa. Do tej pory jadłam ją głównie poza domem (na obozach sportowych, w restauracjach), ale raczej nie gotowałam samodzielnie. Teraz to się zmieni!

Zupa pieczarkowa w wersji roślinnej (bez śmietany i masła) jest równie pyszna. Obowiązkowo z makaronem świderki 🙂

Pamiętaj, że dzieci poniżej 1 roku życia nie mogą jeść pieczarek, a reszta rodziny powinna jeść je ugotowane.

Składniki:
– 3 marchewki,
– 3 pietruszki,
– 2 cebule,
– 500 g pieczarek,
– 200 g makaronu,
– 2 łyżki płatków drożdżowych,
– 1 łyżka sosu sojowego,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 litra wody i zacznij podgrzewać. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i rozdrobnij w pojemniku blendera lub pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do wody.

2. Pieczarki pokrój w plasterki i również dodaj do garnka, razem z pieprzem i solą. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

3. Odlej około 0,5 litra zupy, dodaj płatki drożdżowe, oliwę i zmiksuj blenderem.

4. Przelej do pozostałej zupy, dodaj suchy makaron i gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Smacznego 🙂

.

Szukasz roślinnych przepisów?

Szpinak z zieloną soczewicą

Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?

Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?

Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!

Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?

Kliknij tutaj, aby zacząć już dziś!

.

9 Comments

  • Ania Liść jarmużu Posted 13 stycznia 2017 15:25

    Uwielbiam zupy! Są niezastąpione zwłaszcza zimą 🙂

    • Marysia Pabich Posted 16 stycznia 2017 10:17

      Ania, jaka jest Twoja ulubiona? Podasz przepis? 🙂

  • MintElegance Posted 17 stycznia 2017 09:27

    wygląda smakowicie 🙂

  • Klaudia She-wolf Posted 17 stycznia 2017 09:27

    Chyba sobie dziś ugotuję pieczarkową 😀 Zrobiłaś mi smaka 😀

  • Agnieszka Partyka Posted 17 stycznia 2017 10:41

    Ta zupa jest nie tylko wegetariańska, ale WEGAŃSKA. 😉
    Ciekawią mnie płatki drożdżowe, bo sama gotuję pieczarkową z serem topionym, ale makaron ugotowałabym oddzielnie. Od jakiegoś czasu robię tak nawet lane kluski, ma znaczenie kiedy zupa jest na dwa dni. 🙂

    • Marysia Pabich Posted 17 stycznia 2017 13:45

      Masz rację z tym makaronem, przy drugim podgrzewaniu zrobił się już rozgotowany, mnie to nie przeszkadza, ale nie każdy tak lubi.
      Płatki drożdżowe polecam, ja używam bardzo często i mam je zawsze w kuchni 🙂

      • Agnieszka Partyka Posted 17 stycznia 2017 21:42

        Ja też ich używam, ale na razie regularnie tylko do wegańskiego majonezu ze słonecznika. 🙂

  • Pani Miśkowa Posted 19 stycznia 2017 14:58

    Dlaczego pieczarki dopiero w 2. roku życia dziecka? Obiadki w słoiczkach mają pieczarki już po 9. miesiącu życia, np. Bobovita. I dlaczego nie można zjadać pieczarek na surowo? Ja czytałam, że właśnie surowe mają najwięcej wartości odżywczych i jak najbardziej powinno się je w tej postaci zjadać.

    • Marysia Pabich Posted 19 stycznia 2017 15:51

      Grzyby są ciężko strawne z powodu dużej zawartości niestrawnego błonnika. Myślę, że jeżeli pojawiają się w słoiczkach, to w bardzo małych ilościach. Jeśli chodzi o gotowanie, to surowe grzyby zawierają toksyny, które neutralizują się właśnie w procesie gotowania.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *