Kiszona czerwona kapusta

Czy wiesz, że czerwona kapusta jest zdecydowanie bardziej wartościowa niż biała?

A najlepiej jeść je zamiennie, różnorodność to jedna z 4 głównych zasad zdrowego odżywiania :)

Surówka z czerwonej kapusty to jedna z ulubionych surówek w naszej rodzinie, a już na pewno ulubiona naszej Hani. Tę surówkę jemy ją od kilku lat, podobnie jak gotowaną czerwoną kapustę, którą robi moja mama. To dwa najbardziej znane oblicza czerwonej kapusty, ale taką kapustę można też zakisić.

Autorką przepisu na kiszoną czerwoną kapustę jest Agata Kornacka z Czas na Zielone, współautorka e-booka Sekrety Kiszonek, (e-book jest  w sprzedaży już od 20 sierpnia).

Składniki:
– pół główki czerwonej kapusty
– płaska łyżka soli
– płaska łyżka cukru
– pół łyżeczki kminu rzymskiego (można pominąć)

Wykonanie:
1. Kapustę obierz, wytnij głąb i poszatkuj nożem. Przełóż do miski, dodaj przyprawy i ugniataj ręką aż puści sok (może to zająć nawet 15 minut).

2. Ułóż kapustę ciasno w słoiku i przyciśnij np. talerzykiem z kamieniem, tak aby sok zakrył całą kapustę (ja używam małego słoika, do którego nalewam wody i stawiam go na talerzyku lub bezpośrednio tym słoikiem z wodą dociskam kapustę).

3. Słój z kapustą przykryj gazą, załóż gumkę recepturkę, żeby żadne muszki nie mogły się dostać. Wystarczy poczekać ok. tygodnia i kapusta będzie gotowa do jedzenia.

Kiszoną czerwoną kapustę możesz jeść samą lub wymieszać ją z tartą marchewką i jabłkiem.

Smacznego :)

.

E-book Sekrety Kiszonek
rzodkiewki

Praktyczne porady i wskazówki

Jaka woda, sól, temperatura są najlepsze do kiszenia? Jak wybrać i przygotować warzywa? Czy kiszonka może się nie udać i jak zminimalizować ryzyko? Dlaczego kiszone ogórki robią się puste w środku?

Pełne zdrowia przepisy

Na znane ogórki i kapustę oraz mniej znane rzodkiewki, bób i wiele innych. Nietypowa fermentacja – czyli kisimy owoce. Jak zrobić ocet jabłkowy? Sałatki z kiszonkami wzmacniające zdrowe bakterie.

Dowiedz się więcej o e-booku >>

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *