Aromatyczny gulasz z bakłażana i papryki

Aromatyczny gulasz z bakłażana i papryki

Aromatyczny gulasz z bakłażana i papryki

Przepis znaleziony podczas naszej podróży do Nowej Zelandii 🙂 To już chyba mój nawyk, że w każdym domu, w którym jestem przeglądam książki kucharskie w poszukiwaniu inspiracji. Gdy tylko znajdę coś ciekawego robię zdjęcie.

Tym razem trafiłam na przepis z wykorzystaniem bakłażana. Do tej pory nie miałam wielu pomysłów na to warzywo, teraz mam jeden i od razu zapisuję go do ulubionych.

Gulasz z bakłażana i papryki możesz podać na obiad z ryżem, na kolację z pieczywem. Ja postanowiłam rozłożyć go na pizzy. W ten sposób otrzymałam pyszną pizzę z dużą ilością warzyw. Kolejnym razem wypróbuję ten gulasz jako farsz do pierogów. Powinno się udać 🙂

Składniki (na 2 porcje):
– 1 bakłażan
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:
1. Paprykę i bakłażana pokrój w kostkę wielkości około 1cm/1cm. Cebulę pokrój w drobniejszą kostkę.

2. Warzywa umieść w misce, dodaj olej, sól i wymieszaj.

3. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min, aż warzywa będą zrumienione.

4. Wyjmij warzywa z piekarnika i przełóż do garnka. Dodaj 1/2 szklanki wody, pieprz, tymianek, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Smacznego 🙂

leczo.png

5 Comments

  • Kasia Posted 15 marca 2016 13:54

    To najlepszy gulasz warzywny jaki kiedykolwiek jadłam. Czuć w nim pyszny “dym”, a bakłażan jest wręcz maślany. Zrobiłam z podwójnej porcji i zostało tylko trochę na dnie garnka. Jutro znów zrobię to danie. Dopiero zaczynam swoją przygodę z kuchnią roślinną. Wasz blog śledzę od kilku miesięcy i jesteście dla mnie ogromną inspiracją (nie tylko kulinarną). Pozdrawiam serdecznie!

    • Marysia Pabich Posted 15 marca 2016 14:10

      Kasia, bardzo nam miło 🙂 Życzymy wielu pysznych roślinnych dań 🙂

  • Monika Posted 29 stycznia 2019 09:17

    Wspaniały przepis! zajrzałam do lodówki a tam samotny bakłażan i dużo papryki. I myślę – co tam Marysia proponuje z bakłażanem 😉 Faktycznie bakłażan robi się maślany i nabiera wyrazu. Mąż dostał do pracy… zobaczymy czy się u nas przyjmie.

    • Marysia Pabich Posted 29 stycznia 2019 09:19

      Bardzo się cieszę 🙂 Ja robię z podwójnej porcji zawsze i połowę zapiekam później na spodzie od pizzy… Aż się rozmarzyłam 🙂

      • Monika Posted 19 marca 2019 11:20

        Robię chyba z 5 raz! dzisiaj do tego czarna soczewica. Poezja smaku 😉

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *