
Granola to jedno z naszych ulubionych śniadań. Do tej pory robiłam ją z płatków owsianych, ale granolę można wykonać również z innych produktów, np. ugotowanej komosy ryżowej czy kaszy jaglanej.
Czekoladowa granola z komosy ryżowej wygląda trochę jak pokruszona kaszanka 😉 Ale jest pysznie słodka i chrupiąca. Podczas pieczenia zachowaj czujność, ponieważ granola szybko się przypala na brzegach, a przy czekoladowej wersji łatwo to przeoczyć. Polecam pieczenie bez termoobiegu, potrwa to chwilę dłużej, ale ryzyko przypalenia jest zdecydowanie mniejsze.
Jeśli w trakcie pieczenia granoli wykonujesz inne czynności, a podejrzewam, że tak właśnie jest, bo która z nas ma czas siedzieć i przez pół godziny pilnować pieca, to koniecznie nastaw minutnik i co kilka minut zaglądaj do pieca
Więcej pysznych i zdrowych przepisów na śniadania zajdziesz w naszym darmowym e-booku. Pobierz i ciesz się kolorowymi śniadaniami
Składniki:
– 2 duże bardzo dojrzałe banany
– 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej komosy ryżowej
– 1/2 szklanki ziarenek słonecznika
– 1/2 szklanki pestek dyni
– 1/2 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1/3 szklanki wiórek kokosowych
– 2 łyżki kakao
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj komosę ryżową, pestki, orzechy i kakao.
2. Banany zmiksuj blenderem na płynny mus. Mus dołóż do miski i wymieszaj.
3. Powstałą mieszankę wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-35 minut.
4. Co kilka minut zamieszaj, tak aby całość była chrupiąca, ale nie przypalona.
5. Po wystudzeniu dodaj rodzynki i wiórki kokosowe.
6. Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego
.
Jestem bardzo ciekawa czy robisz granolę w domu, czy raczej kupujesz gotowe produkty w sklepach? Daj znać jaka jest Twoja ulubiona i z jakimi dodatkami ją jesz
Zastanawiam się tylko jak to ma się do tego że orzechów ani ziaren nie należy podgrzewać bo stają się toksyczne. Pozdrawiam
Jestem za tym, aby większość orzechów i pestek jeść na surowo i tak właśnie robimy
Każde podgrzewanie powoduje utratę cennych wartości odżywczych, w przypadku orzechów najbardziej cierpią na tym kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Jeśli jednak masz ochotę na granolę, to lepiej zrobić ją w domu niż kupić w sklepie.
Chętnie skorzystam z przepisu. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej owsianki;) Uwielbiam połączenie kakao i bananów, a do tego efekt chrupania. Super!;)
Bardzo się cieszę, że pomysł się spodobał. Bananów prawie nie czuć, służą głównie do sklejenia całości
Jutro ją robimy!!!!
Chętnie skorzystam z przepisu, natomiast zastanawiam się czy mogę zastąpić rodzynki morelami drobno posiekanymi, gdyż niestety moje dzieci nie przepadają za suszonymi owocami.
Oczywiście, możesz je zastąpić lub całkowicie pominąć.