Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

Któregoś wieczora w zeszłym tygodniu trafiłam na przepis na czekoladowe ciasto z malinami ze strony Trochę Innej Cukierni. Korzystałam już wcześniej z przepisów z tej strony i zawsze byłam zadowolona, dlatego postanowiłam spróbować i tego wypieku, szczególnie, że mamy sezon na maliny. Jednak to było wieczorem i rano w natłoku innych spraw już nie pamiętałam o tym przepisie.

Zjedliśmy śniadanie, odprowadziłam Hanię do przedszkola i jak co dzień poszłam na ryneczek po świeże warzywa i owoce (codziennie znoszę pełne torby i aż zastanawiam się, jak daliśmy radę przeżyć zimę, kiedy na ryneczku prawie nic nie było). Moją uwagę przykuły maliny, a może to podświadomość mnie do nich zawołała? 🙂 Wracając do domu zastanawiałam się z nich zrobić, rozważałam kaszę jaglaną na kolejne śniadanie, koktajl a także zamrożenie chociaż części tego pudełeczka. W domu usiadłam do komputera i w jednej z zakładek już czekał przepis na czekoladowe ciasto z malinami!!

Lekko zmodyfikowałam składniki używając ksylitolu, mąki pełnoziarnistej i mniejszej ilości oleju i już wieczorem zajadaliśmy się pysznym ciastem 🙂 Pieczenie wegańskich ciast jest bardzo proste, wystarczy zmieszać suche składniki z mokrymi i gotowe. Polecam 🙂

ciasto z malinami

Składniki:
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki ksylitolu
– szczypta soli
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. domowego migdałowego)
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– szklanka malin

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj suche składniki (mąki, ksylitol, sodę i kakao).

2. Dodaj mokre (mleko, olej, ocet) i ponownie wymieszaj.

3. Dodaj połowę malin, wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i posyp pozostałymi malinami.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Smacznego 🙂

ciasto z malinami

10 Comments

  • Marta Posted 23 lipca 2015 14:45

    Haha, tego samego dnia zrobiłam czekoladowe z wiśniami! 🙂 teraz czas na czekoladowe z malinami – owoce już czekają w lodówce 🙂 Pozdro

    • Marysia Pabich Posted 23 lipca 2015 17:55

      Wracamy w niedzielę wieczorem. Możesz upiec to wpadniemy 😉

  • Iwona Posted 11 maja 2017 09:39

    Zrobiłam z mrożonymi malinami. Nie dość, że pyszne to jeszcze ekspresowe w wykonaniu! To lubię 🙂

    • Marysia Pabich Posted 11 maja 2017 22:31

      Dzięki! To jedno z moich ulubionych, awaryjnych ciast 🙂

  • U Posted 11 czerwca 2018 09:36

    Ekspresowe i pyszne ciasto! Na pewno upiekę go jeszcze nie raz 🙂

    • Marysia Pabich Posted 11 czerwca 2018 09:38

      Cieszę się, że smakowało. Ja jeszcze w tym roku nie robiłam, ale jak upoluję maliny na moim ryneczku, to będę robić 🙂

  • KatJa Posted 15 kwietnia 2019 19:11

    Marysiu ja używam zwykłego cukru. Zastanawiam się, czy mogę zmniejszyć jego ilość do 1/2 szklanki. Jak myślisz?

    • Marysia Pabich Posted 16 kwietnia 2019 08:35

      Kasiu, to kwestia smaku i upodobań 🙂 Dla mnie to ciasto nie jest bardzo słodkie, ale zależy co lubicie 🙂

  • Justyna Posted 19 października 2022 22:49

    Dziękuję bardzo za ten przepis. Ciasto ekspresowe i przepyszne! 8 letnia córka twierdzi, że to najlepsze ciasto jakie zrobiłam 🙂

    • Marysia Pabich Posted 20 października 2022 08:34

      Super 🙂 Bardzo się cieszę. Pozdrowienia dla córki.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *