Czy cytrusy niszczą szkliwo zębów?

Czy cytrusy niszczą szkliwo zębów?

Czy cytrusy niszczą szkliwo zębów?

Owoce cytrusowe to jedne z najzdrowszych grup owoców, bardziej wartościowe są tylko owoce jagodowe. Jednak w okresie zimowym, to właśnie owoce cytrusowe są najtańsze i zdecydowanie warto z nich korzystać. Jedna pomarańcza pokrywa:
– 92% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
– 12 % zapotrzebowania na błonnik,
– 10% na kwas foliowy i witaminę B1.

Możesz się jednak zastanawiać, czy cytrusy niszczą szkliwo zębów? To pytanie jest bardzo zasadne i warto przyjrzeć się mu bliżej. Ten temat zainteresował mnie gdy szukałam sposobów na picie większej ilości wody i wiele osób polecało wodę z sokiem z cytryny. Jeśli przez cały dzień, co chwilę popijamy wodę z cytryną może to mieć negatywny wpływ na szkliwo zębów.

.

Czy owoce niszczą zęby?

Zawarty w owocach kwas rzeczywiście działa negatywnie na szkliwo zębów, sprawiając, że jest ono cieńsze i bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne i działanie bakterii. Długotrwałe (lub często powtarzane) działanie tych kwasów może również powodować nadwrażliwość zębów.

Najsilniej na zęby działają kwaśne owoce, czyli cytrusy, ale również porzeczki, wiśnie, rabarbar, maliny oraz soki z tych owoców, herbata z hibiskusa i inne herbaty owocowe.

.

Jak chronić zęby? Co możesz zrobić?

Czy niszczący wpływ kwasów w owocach powinien skłonić nas do ich eliminacji z posiłków? Zdecydowanie nie!

Warto jednak przestrzegać kilku zasad:

1) Dlaczego nie można myć zębów po cytrusach? – rozmiękczone szkliwo łatwiej uszkodzić, dlatego zaleca się poczekać 30-60 minut pomiędzy jedzeniem owoców, a myciem zębów.

2) Nie podjadaj – zawarte w ślinie składniki przywracają prawidłowe PH w ustach i chronią przed rozwojem bakterii, ale zajmuje to trochę czasu. Jeśli zależy Ci na zdrowych zębach warto unikać podjadania pomiędzy posiłkami. Jeśli co chwilę coś jemy, to stale naruszamy tę równowagę i bakterie rozwijają się szybciej.

3) Po jedzeniu kwaśnych owoców przepłucz usta wodą – przepłukanie ust zmniejsza ilość kwasów i szybciej przywraca prawidłowe PH w jamie ustnej.

4) Soki owocowe/wodę z cytryną pij przez słomkę – pijąc przez słomkę ograniczamy kontakt kwasów z zębami. Najgroźniejsze soki to sok cytrynowy, grejpfrutowy, jabłkowy, pomarańczowy, ananasowy, pomidorowy. Podobnie negatywne działanie na szkliwo mają herbaty owocowe oraz zielone koktajle. Nie należy też przetrzymywać soku zbyt długo w ustach.

5) Używaj nici do czyszczenia zębów – aby pozbyć się resztek owoców (szczególnie drobnych pestek), które zostały pomiędzy zębami. Oczywiście po odczekaniu 30-60 minut.

Wypadanie zębów i choroby dziąseł są jednym z objawów szkorbutu (niedoboru witaminy C), więc rezygnacja z owoców w trosce o zęby, nie jest dobrym pomysłem! Przestrzegając tych zasad możesz cieszyć się smakiem owoców bez obaw o zęby. Smacznego 🙂

.

Podobne negatywne działanie na szkliwo zębów mają napoje tylu Cola czy Pepsi oraz kwaśne słodycze (żelki) i tych produktów w pierwszej kolejności warto unikać.

Przeczytaj również Czy cytrusy wychładzają organizm? >>

.

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *