Od ponad dwóch lat nie pijemy mleka krowiego, przez ten czas kupowałam głównie mleko sojowe. Od kiedy kupiliśmy Vitamixa zaczęłam robić “mleko” w domu z migdałów i orzechów nerkowca. Okazało się to bardzo proste i szybkie. Tak przygotowane mleko migdałowe jest przepyszne, o wiele smaczniejsze niż kupne sojowe, dosłodzone suszonymi daktylami nie zawiera białego cukru 🙂
Wykorzystuję je do koktajli, placków, naleśników i wypieków. Często też wypijam je prosto z butelki. Przygotowuję jednorazowo około 600ml, tak aby zmieściło się do szklanej butelki po przecierze pomidorowym, w której wkładam mleko do lodówki.
Migdały są dobrym roślinnym źródłem wapnia (100 g migdałów zawiera 240 mg wapnia), częste picie takiego mleka zwiększy zawartość wapnia w diecie.
Składniki:
– 80g migdałów
– 6 kostek lodu
– 6 daktyli
– woda do łącznej objętości 600ml
Wykonanie:
1. Migdały namocz przez 6-8 godzin w zimnej wodzie.
2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. W Vitamixie wystarczy miksować 2 minuty.
3. Mleko przecedź przez gazę lub drobne sitko i przechowuj w lodówce w szklanej butelce.
4. “Odpadów” nie wyrzucaj, możesz dołożyć je do porannej owsianki.
W ten sam sposób możesz przygotować mleko z orzechów nerkowca. Nerkowce nie wymagają moczenia, a mleka z nich nie trzeba przecedzać, więc robi się je jeszcze szybciej.
10 Comments
A migdały obierasz czy dodajesz w skórce?
Nie obieram, bo szkoda mi na to czasu. Może mleko było by bardziej białe ale czy to ma znaczenie? 🙂 Za to Hania bardzo lubi zjadać migdały namoczone i obrane i dla niej czasem obieram.
A co z kwasem pruskim, który zawarty jest w skórce migdałowej?
Kwas pruski występuje w innej odmianie migdałów, migdałach gorzkich. W popularnie jedzonych migdałach słodkich ten kwas nie występuje i nie ma ryzyka zatrucia. W skórce migdałów zawarty jest jednak kwas fitynowy (jest on również w otrębach), który hamuje wchłanianie minerałów z pożywiania. Przy dużym spożyciu migdałów dobrze o tym pamiętać i wtedy je obierać.
Ostatnio tez przygotowalam mleko migdałowe w vitamixie, obrałam jednak migdały i blendowalam 3 minuty. Wyszło dość ciepłe, ale nic nie zostało na sitku 😉
Ja odcedzam tylko do kawy, do koktajli i placków nie ma takiej potrzeby. Jeśli nie chcesz aby wyszło ciepłe, dodaj kilka kostek lodu 🙂 Vitamix jest super 🙂
Suszonych daktyli nie trzeba przed blendowaniem namoczyć, aby mleko migdałowe nie zawierało daktylowych “kłaczków”? Jak długo można takie mleko trzymać w lodówce?
To zależy od mocy blendera i długości miksowania. W Vitamixie nie trzeba moczyć 🙂 Z mojego doświadczenia wynika, że w lodówce można trzymać max 48 godzin, potem kwaśnieje (czyli zdecydowanie krócej niż kupce gotowce).
mleczko się udało, chociaż nie przesączaliśmy go dokładnie.
Pytanie: czy to mleko da się później gotować i robić na tym owsiankę/płatki?
Tak, można na takim mleku zrobić owsiankę lub ugotować w nim kaszę jaglaną.