Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe

Od ponad dwóch lat nie pijemy mleka krowiego, przez ten czas kupowałam głównie mleko sojowe. Od kiedy kupiliśmy Vitamixa zaczęłam robić “mleko” w domu z migdałów i orzechów nerkowca. Okazało się to bardzo proste i szybkie. Tak przygotowane mleko migdałowe jest przepyszne, o wiele smaczniejsze niż kupne sojowe, dosłodzone suszonymi daktylami nie zawiera białego cukru 🙂

Wykorzystuję je do koktajli, placków, naleśników i wypieków. Często też wypijam je prosto z butelki. Przygotowuję jednorazowo około 600ml, tak aby zmieściło się do szklanej butelki po przecierze pomidorowym, w której wkładam mleko do lodówki.

Migdały są dobrym roślinnym źródłem  wapnia (100 g migdałów zawiera 240 mg wapnia), częste picie takiego mleka zwiększy zawartość wapnia w diecie.

Składniki:
– 80g migdałów
– 6 kostek lodu
– 6 daktyli
– woda do łącznej objętości 600ml

Wykonanie:
1. Migdały namocz przez 6-8 godzin w zimnej wodzie.

2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. W Vitamixie wystarczy miksować 2 minuty.

3. Mleko przecedź przez gazę lub drobne sitko i przechowuj w lodówce w szklanej butelce.

4. “Odpadów” nie wyrzucaj, możesz dołożyć je do porannej owsianki.

W ten sam sposób możesz przygotować mleko z orzechów nerkowca. Nerkowce nie wymagają moczenia, a mleka z nich nie trzeba przecedzać, więc robi się je jeszcze szybciej.

mleko migdałowe

10 Comments

  • Asia Posted 21 stycznia 2015 21:53

    A migdały obierasz czy dodajesz w skórce?

    • Marysia Pabich Posted 21 stycznia 2015 22:41

      Nie obieram, bo szkoda mi na to czasu. Może mleko było by bardziej białe ale czy to ma znaczenie? 🙂 Za to Hania bardzo lubi zjadać migdały namoczone i obrane i dla niej czasem obieram.

      • Asia Posted 16 lipca 2015 09:35

        A co z kwasem pruskim, który zawarty jest w skórce migdałowej?

        • Marysia Pabich Posted 16 lipca 2015 11:25

          Kwas pruski występuje w innej odmianie migdałów, migdałach gorzkich. W popularnie jedzonych migdałach słodkich ten kwas nie występuje i nie ma ryzyka zatrucia. W skórce migdałów zawarty jest jednak kwas fitynowy (jest on również w otrębach), który hamuje wchłanianie minerałów z pożywiania. Przy dużym spożyciu migdałów dobrze o tym pamiętać i wtedy je obierać.

  • AniaW Posted 8 sierpnia 2015 07:55

    Ostatnio tez przygotowalam mleko migdałowe w vitamixie, obrałam jednak migdały i blendowalam 3 minuty. Wyszło dość ciepłe, ale nic nie zostało na sitku 😉

    • Marysia Pabich Posted 12 sierpnia 2015 11:08

      Ja odcedzam tylko do kawy, do koktajli i placków nie ma takiej potrzeby. Jeśli nie chcesz aby wyszło ciepłe, dodaj kilka kostek lodu 🙂 Vitamix jest super 🙂

  • Bożena Z. Posted 23 kwietnia 2016 17:15

    Suszonych daktyli nie trzeba przed blendowaniem namoczyć, aby mleko migdałowe nie zawierało daktylowych “kłaczków”? Jak długo można takie mleko trzymać w lodówce?

    • Marysia Pabich Posted 23 kwietnia 2016 22:29

      To zależy od mocy blendera i długości miksowania. W Vitamixie nie trzeba moczyć 🙂 Z mojego doświadczenia wynika, że w lodówce można trzymać max 48 godzin, potem kwaśnieje (czyli zdecydowanie krócej niż kupce gotowce).

  • bf Posted 12 grudnia 2016 14:06

    mleczko się udało, chociaż nie przesączaliśmy go dokładnie.
    Pytanie: czy to mleko da się później gotować i robić na tym owsiankę/płatki?

    • Marysia Pabich Posted 12 grudnia 2016 14:32

      Tak, można na takim mleku zrobić owsiankę lub ugotować w nim kaszę jaglaną.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *