Do tej pory kasza jaglana pojawiała się u nas głównie w wersji śniadaniowej na słodko, ale ponieważ kasza jaglana jest bardzo zdrowa i bezglutenowa, czas zacząć jeść ją również na obiady 🙂 Nie jestem zwolennikiem całkowitego wykluczenia glutenu u osób, które nie mają do tego zdiagnozowanych wskazań, ale jak najbardziej jestem za zróżnicowaną dietą i jak największą ilością kasz na obiady w miejsce tradycyjnych ziemniaków i modnych ostatnio makaronów.
Kasza jaglana po meksykańsku to bardzo proste do wykonania, jednogarnkowe danie, które gotuje się praktycznie samo. Jeśli unikasz produktów z puszek, możesz czerwoną fasolę ugotować samemu w domu. Wtedy ta potrawa robi się jeszcze zdrowsza, ale wymaga wcześniejszego zaplanowania i moczenia fasoli przez noc.
W wersji pikantnej możesz dodać papryczkę chili. Ja gotuję raczej bez ostrych smaków, tak aby nasza 4 letnia córka mogła jeść razem z nami.
Składniki:
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka (zimą i wiosną korzystam z mrożonej)
– 1 pomidor
– 2 i 1/2 kubka soku pomidorowego
– 3/4 kubka kaszy jaglanej
– 1/2 puszki kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli (lub szklanka ugotowanej czerwonej fasoli)
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej suszonej papryki
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka oregano
– 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. W garnku rozgrzej olej i zrumień na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj chwilę, aż papryka zmięknie.
3. Wlej sok pomidorowy, dodaj pokrojonego pomidora oraz przyprawy.
4. Kaszę jaglaną opłucz na sitku i przelej wrzątkiem.
5. Gdy sok pomidorowy zacznie się gotować, przełóż do niego kaszę jaglaną i gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania kilka razy zamieszaj.
6. Fasolę i kukurydzę odcedź na sitku i przepłucz wodą. Dodaj do ugotowanej kaszy i zamieszaj.
Polecam podawać w dużą ilością surówek lub świeżych warzyw, aby zrównoważyć ilość gotowanego i surowego. Smacznego!!
Przepis znaleziony tutaj.
.
Zobacz nasze inne przepisy z kaszą jaglaną – kliknij tutaj 🙂
.
5 Comments
ostatnio mam apetyt na takie ostrzejsze dania z papryką. z chęcią bym zjadła taką meksykańską kaszę 🙂
Genialna potrawa. Zdecydowanie przeszła moje oczekiwania. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci, ale ta potrawa będzie w czołówce. Wielkie dzięki i proszę o więcej:)
Ja spontaniczne dodałam różne warzywa jakie miałam w lodówce. M.in. brokuła i kapustę pekińską. Te podstawowe też były. Wyszło fajne danie. Ps. Ostatnio napadła mnie ochota na świeżą paprykę. Mam nadzieję że raz na jakiś czas zjedzenie jej o tej porze roku nie zaszkodzi.
Nie zaszkodzi, tylko umyj porządnie. Dobrym pomysłem jest zamrożenie latem papryki, nie smakuje już jak świeża, ale do gotowanie nadaje się idealnie, no i jest kilka razy tańsza w sierpniu niż zimą.
To jest po prostu przepyszne! Gotuję to danie 3. dzień z rzędu:) Mąż mówi, że to takie chili con carne (tyle, ze bez carne)