Dzisiaj przepis, który podzielił naszą rodzinę. Tomek powiedział, że nigdy więcej nie chce tego jeść, a ja chodziłam do kuchni i wyjadałam prosto z garnka 🙂
Jeśli nie bardzo lubisz szpinak, czosnek i mleko kokosowe, to lepiej nie próbuj. Ale jeśli lubisz, to zrób koniecznie, bo przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Ja już wiem, że gdy tylko Tomek gdzieś wyjedzie, to na obiad będzie komosa ryżowa z kokosowym szpinakiem.
Składniki:
– paczka mrożonego szpinaku (400-500 g)
– ząbek czosnku
– 1/2 puszki mleka kokosowego (lub więcej)
– kubek 300 ml komosy ryżowej
– sól, pieprz
– łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
1. Komosę ryżową przepłucz na sitku, przełóż do 600 ml wrzątku, dodaj sól i gotuj przez 10 minut.
2. Szpinak wrzuć do garnka i dolej odrobinę wody. Gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Do ugotowanego szpinaku dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, kurkumę oraz mleko kokosowe z puszki. Na początek dodaj 1/2 puszki i zobacz czy taka konsystencja Ci odpowiada. Dolej więcej mleka w razie potrzeby.
Podawaj z komosą ryżową lub kaszą jaglaną.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
5 Comments
Koniecznie muszę spróbować uwielbiam mleko kokosowe to na pewno będzie mi smakowało?
Mam nadzieję 🙂 Będzie mi miło, jeśli dasz znać czy smakowało 🙂
Nigdy nie robiłam szpinaku z mlekiem kokosowym, chyba muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam!
Próbuj 🙂 Jestem ciekawa, czy będzie Ci smakowało 🙂
Jestem fanką mleka kokosowego. Muszę spróbować:)