Moja baza przepisów na szybkie obiady cały czas się powiększa. Przy braku czasu zawsze ratują mnie różne sałatki i koktajle, ale wiem, że to tylko na chwilę i normalny obiad też w końcu będę musiała zjeść.
Pomijanie posiłków to jeden z poważnych błędów w odżywianiu. Wydaje nam się, że wystarczy sałatka, a potem przez resztę dnia chodzimy głodni i podjadamy wszystko co tylko znajdzie się w zasięgu wzroku. W sumie kalorii wychodzi więcej niż gdybyśmy zjedli normalny obiad. Dlatego warto mieć swój zbiór szybkich i sprawdzonych przepisów.
Moje szybkie przepisy znajdziesz w jednym e-booku >>
To najczęściej kupowany przez Was e-book, który zbiera dużo pozytywnych opinii. Sama regularnie korzystam z przepisów tam zawartych, ale próbuję też różnych nowości i stale powiększam swoją listę.
Ostatnio poszukiwałam pomysłów na obiad z tofu i wreszcie znalazłam taki, do którego na pewno będę wracać. Dlatego od razu umieszczam go też na stronie. Dajcie znać czy smakowało 🙂
.
Składniki (dla 2 osób):
– 1 szklanka komosy ryżowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 kostka wędzonego tofu (180 g)
– 5 cm kawałek pora (biała część)
– 2 mm plasterek imbiru
– 2 marchewki
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki orzechów nerkowca
Wykonanie:
1. Zagotuj 2 szklanki wody. Wsyp komosę ryżową, odrobinę soli i gotuj przez 12 minut.
2. Pora, czosnek i imbir drobno posiekaj. Marchewkę pokrój na długie paski przy użyciu obieraczki do warzyw.
3. W woku lub dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez 5 minut.
4. Dodaj 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki wody i wymieszaj.
5. Warzywa odsuń na bok. W wolne miejsce wlej drugą łyżkę oliwy, dodaj pokrojone w kostkę tofu i orzechy nerkowca. Podsmażaj mieszając przez 3-4 minuty.
6. Wymieszaj tofu z warzywami i podawaj z komosą ryżową.
Smacznego 🙂
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
2 Comments
o! W życiu nie wpadłabym na to, by połączyć komosę, tofu, seler i masło orzechowe! Brzmi odjechanie, ale na zdjęciu wygląda całkiem apetycznie. Uwielbiam takie szybkie, zdrowe dania, więc na pewno spróbuję :3
A powiedz mi, czy w Twoim ebooku są tylko dnia wegetariańskie, czy takie z mięsem też?
Spróbuj koniecznie 🙂 Wszystkie dania są wegetariańskie, ale część z nim ma zaproponowaną modyfikację na wersję mięsną.