Komosa ryżowa ze smażonym tofu i wstążkami marchewki

Komosa ryżowa ze smażonym tofu i wstążkami marchewki

Komosa ryżowa ze smażonym tofu i wstążkami marchewki

Moja baza przepisów na szybkie obiady cały czas się powiększa. Przy braku czasu zawsze ratują mnie różne sałatki i koktajle, ale wiem, że to tylko na chwilę i normalny obiad też w końcu będę musiała zjeść.

Pomijanie posiłków to jeden z poważnych błędów w odżywianiu. Wydaje nam się, że wystarczy sałatka, a potem przez resztę dnia chodzimy głodni i podjadamy wszystko co tylko znajdzie się w zasięgu wzroku. W sumie kalorii wychodzi więcej niż gdybyśmy zjedli normalny obiad. Dlatego warto mieć swój zbiór szybkich i sprawdzonych przepisów.

Moje szybkie przepisy znajdziesz w jednym e-booku >>

To najczęściej kupowany przez Was e-book, który zbiera dużo pozytywnych opinii. Sama regularnie korzystam z przepisów tam zawartych, ale próbuję też różnych nowości i stale powiększam swoją listę.

Ostatnio poszukiwałam pomysłów na obiad z tofu i wreszcie znalazłam taki, do którego na pewno będę wracać. Dlatego od razu umieszczam go też na stronie. Dajcie znać czy smakowało 🙂

.

Składniki (dla 2 osób):
– 1 szklanka komosy ryżowej
– 1 ząbek czosnku
– 1 kostka wędzonego tofu (180 g)
– 5 cm kawałek pora (biała część)
– 2 mm plasterek imbiru
– 2 marchewki
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki orzechów nerkowca

Wykonanie:
1. Zagotuj 2 szklanki wody. Wsyp komosę ryżową, odrobinę soli i gotuj przez 12 minut.

2. Pora, czosnek i imbir drobno posiekaj. Marchewkę pokrój na długie paski przy użyciu obieraczki do warzyw.

3. W woku lub dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj przez 5 minut.

4. Dodaj 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki wody i wymieszaj.

5. Warzywa odsuń na bok. W wolne miejsce wlej drugą łyżkę oliwy, dodaj pokrojone w kostkę tofu i orzechy nerkowca. Podsmażaj mieszając przez 3-4 minuty.

6. Wymieszaj tofu z warzywami i podawaj z komosą ryżową.

Smacznego 🙂

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

.

2 Comments

  • Karolka Posted 9 listopada 2018 14:52

    o! W życiu nie wpadłabym na to, by połączyć komosę, tofu, seler i masło orzechowe! Brzmi odjechanie, ale na zdjęciu wygląda całkiem apetycznie. Uwielbiam takie szybkie, zdrowe dania, więc na pewno spróbuję :3

    A powiedz mi, czy w Twoim ebooku są tylko dnia wegetariańskie, czy takie z mięsem też?

    • Marysia Pabich Posted 9 listopada 2018 16:01

      Spróbuj koniecznie 🙂 Wszystkie dania są wegetariańskie, ale część z nim ma zaproponowaną modyfikację na wersję mięsną.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *