Sałatki najczęściej robię otwierając lodówkę i patrząc co mam. Staram się zawsze mieć zielone liście, do tego wystarczą inne warzywa, strączki, orzechy i już sałatka gotowa. Jeśli nie mam ugotowanych strączków, to korzystam z tofu lub fasoli z puszki, a teraz jest czas, kiedy do moich sałatek będzie wskakiwał bób.
Najbardziej trafione połączenia na sałatki zapisuję.
Znajdziesz je w e-booku z przepisami na obiady >>
Na mniejszy apetyt, taka sałatka to idealny obiad, można zabrać ją do pracy i zjeść bez potrzeby podgrzewania. U mnie przeważnie zielone sałatki pojawiają się na kolacje.
Składniki:
– kilka liści sałaty
– garść rukoli
– orzechy włoskie
– pomidor malinowy
– garść zielonych winogron
– 1 łyżka płatków drożdżowych
Wykonanie:
1. Sałatę i rukolę umyj i podrzyj lub potnij na paski.
2. Pomidora pokrój w kostkę. Winogrona na pół.
3. Dodaj płatki drożdżowe, orzechy i wymieszaj.
Smacznego 🙂
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
5 Comments
Oo, to już czas na bób, faktycznie! Aż zapomniałem, a to jedno z moich ulubionych warzyw 😀 Będzie jedzone!
Mniam, uwielbiam bób, a teraz jest w końcu na niego sezon <3
A co zastępują płatki drożdżowe i jaki mają smak? Nie mam ich w swojej kuchni i nigdy nie używałem – zastanawiam się, czym mogę je zastąpić ;>
Płatki drożdżowe są przyprawą, mają swój charakterystyczny smak. Ciężko je zastąpić, możesz pominąć i dać swoje ulubione przyprawy.
Więcej o płatkach pisałam tutaj: https://jakzdrowozyc.pl/platki-drozdzowe/
Pyszna, wspaniały przepis!