Czasem zupełnie proste przepisy potrafią zaskoczyć smakiem. Makaron, kilka warzyw i szybko można przygotować lekki, letni obiad. Warto korzystać ze świeżych warzyw w sezonie, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze 🙂
Makaron z cukinią i pomidorami możesz podawać jako samodzielne danie lub dodatek do kotletów i surówki.
Dużego pomidora możesz zamienić na pomidorki koktajlowe, wtedy danie będzie wyglądać bardziej elegancko.
Składniki (na 2 osoby):
– 400 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 duża cukinia
– 1 duży pomidor
– 4 suszone pomidory z oleju
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki.
3. Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, dodaj sól i podsmażaj 5 minut.
4. Suszone pomidory pokrój w paski, a świeżego pomidora w kostkę, dodaj do cukinii i podsmażaj kolejne 5 minut.
5. Gdy cukinia będzie już lekko miękka, dodaj pokrojoną natkę pietruszki, płatki drożdżowe, makaron, pieprz i wymieszaj.
Smacznego 🙂
.
Wypróbuj inne przepisy z cukinią:
14 Comments
Często robię podobny makaron !
Albo z cukinią i brokułami, albo z pomidorami i papryką 😉
Szybko i pysznie na ekspresową kolacje 😉
Z brokułami nie robiłam, dzięki za inspirację 🙂
Uwielbiam takie dania. 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco i do tego jest zdrowe. fajny pomysł. Ja niestety wyrzucę z niego czosnek (jestem uczulona), ale innymi przyprawami dodam smaku.
Na FB czytelniczka podpowiada żeby dodać białego wina, może spróbuj takiej wersji 🙂
Pyszne! Zrobiłam też wersję z ryżem, tak samo dobre. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Pyszne! Proste i genialne 🙂 Cieszę się, że tu trafiłam.
Będę odwiedzać 😀
Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂
czy będzie do tego pasowało tofu pokrojone w kostkę? (lepiej naturalne lub wędzone)?
Beata, myślę że lepiej naturalne. Może pokruszone jak na tofucznicę?
Przepyszne danie! Zamiast pietruszki dalam szpinaku, wyszlo super. Ja nie wiem, jak to robisz, ze mieszasz ze soba kilka prostych skladnikow i wychodzi pyszna rzecz. To juz ktorys z przepisow, jakie wyprobowalam z Twojego bloga i na dobre zagoscily w mojej kuchni, jak np. zupa z czerwonej soczewicy, ulubione danie mojej starszej corki:) Dziekuje za przepis i pozdrawiam:)
Dziękuję 🙂 To akurat przepis mojej siostry 🙂
Nasze ulubione danie od lat. Czasem zapominamy o nin na kilka miesięcy, ale chętnie do niego wracamy 🙂
Bardzo się cieszę 🙂