Być może zastanawiasz się, czy dzieciom można dawać orzechy i jak to robić.
W tym tekście postaram się odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania, po to, aby przekonać Was do częstego jedzenia orzechów. To bardzo wartościowa grupa produktów, po którą niestety mało kto sięga regularnie.
.
Od kiedy podawać dziecku orzechy?
Orzechy do diety dzieci możemy wprowadzać od samego początku jej rozszerzania. Ponieważ jednak zaczynamy rozszerzanie diety od warzyw i owoców, a potem jest mnóstwo innych produktów, to orzechy muszą trochę poczekać w kolejce, ale warto o nich pamiętać.
Orzechy należą do 8 najsilniejszych alergenów (razem z białkami mleka krowiego, jajami, skorupiakami, rybami, pszenicą i soją) dlatego wielu rodziców obawia się ich wprowadzenia. Zalecenia mówią jednak o tym, że należy wszystkie alergeny wprowadzić przed pierwszymi urodzinami dziecka.
Pamiętaj, że jeśli masz obawy (Twoje dziecko jest obarczone wysokim ryzykiem alergii), to warto skonsultować się z alergologiem.
.
Jak wprowadzać orzechy do diety małych dzieci?
Orzechy (jak i inne pokarmy potencjalnie alergizujące) najlepiej jest podawać dziecku od rana i obserwować jego reakcję. Nie podawajmy jednocześnie innych nowych produktów, tak by mieć pewność co wywołało ewentualną reakcję. Przy dzieciach alergicznych (lub z wysokim ryzykiem) postępujemy trochę bardziej ostrożnie, ale to już wykracza poza ten artykuł. Powtórzę, że w takiej sytuacji warto skonsultować się z alergologiem i dietetykiem.
Jeśli Twoje dziecko ma więcej niż rok, a nie jadło jeszcze orzechów, to warto szybko to nadrobić. Jeśli jadło orzechy, ale nie podajesz ich regularnie, to też spróbuj to zmienić. W dalszej części napiszę więcej o tym, dlaczego warto.
Surowe orzechy i pestki są produktami zbyt twardymi, aby dziecko mogło je pogryźć, przez co zwiększają ryzyko zadławienia.
Przed podaniem potrzebujesz je rozdrobnić, drobno posiekać lub zmiksować w młynku do kawy. Bardzo polecam posiadanie takiego młynka i wykorzystywanie go początkowo do orzechów, a później do mielenia siemienia lnianego dla całej rodziny. To nie jest duży wydatek, a bardzo się przydaje.
.
Jak przemycić dziecku orzechy?
Rozdrobnione orzechy możesz wsypać dziecku do owsianki lub zupy, wymieszać z twarożkiem, pastą kanapkową, albo zmiksować w koktajlu. Dla małych dzieci sprawdzą się również masła orzechowe, wybieraj różne rodzaje. Poza klasycznym masłem z orzechów ziemnych, możesz wybrać masło z migdałów lub orzechów nerkowca.
Starsze dzieci warto przyzwyczajać również do jedzenia orzechów w ich naturalniej postaci. Do śniadania czy kolacji możesz obok kanapki położyć kilka orzechów. Orzechy są również doskonałym uzupełnieniem owocowego drugiego śniadania.
Spróbuj również namoczyć orzechy przez noc w zimnej wodzie. Dzięki temu stają się bardziej miękkie i dzieci chętniej je jedzą.
Najmłodszych może też zainteresować proces łuskania orzechów. Warto mieć w domu dziadka do orzechów i wspólnie z dzieckiem łupać orzechy. Takie świeże są najsmaczniejsze i mogą być początkiem miłości dziecka do orzechów.
.
Które orzechy są najzdrowsze?
Orzechy i pestki są ogólnie grupą bardzo wartościową. Zawierają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, żelazo, cynk, magnez i wapń, a także błonnik.
Dodatek masło orzechowego czy orzechów może zwiększyć kaloryczność posiłków dla dziecka, bez znacznego zwiększania jego objętości (to jest ważne szczególnie u małych dzieci, które mają małą objętość żołądka).
Badania pokazują, że codziennie jedzenie orzechów może wydłużyć życie o dwa lata.
Wybierając orzechy kieruj się różnorodnością, czyli staraj się nauczyć dziecko jedzenia ich wszystkich. Te nielubiane możesz zmielić i dodać do innych potraw.
Warto jednak wiedzieć, że orzechy różnią się między sobą:
-> orzechy włoskie – zawierają najwięcej kwasów omega 3,
-> migdały – wapnia,
-> nerkowce – żelaza,
-> orzechy brazylijskie – selenu.
.
Chociaż orzechy generalnie są zdrowe, to unikaj (szczególnie w diecie dzieci) orzechów smażonych i solonych oraz innych smakowych (które poza orzechami mają masę zagadkowych dodatków).
.
Do jakich posiłków dodawać orzechy?
U nas w domu orzechy i pestki słonecznika obowiązkowo występują w owsiance (którą jemy kilka razy w tygodniu). Jeśli na śniadanie jemy coś innego niż owsianka, to po prostu kładę orzechy na talerzyku obok innych rzeczy.
Orzechy wrzucam również do wszystkich sałatek, a pestki dyni bardzo często pływają u nas w zupie, Hania zawsze z chęcią je wyławia i zjada. Nawet jeśli nie bardzo lubi daną zupę, to zje z niej ziemniaki i pestki dyni. Z pestek słonecznika lub orzechów nerkowca robię roślinny twarożek.
Siemię lniane i sezam miksujemy w zielonych koktajlach.
.
Czy orzechy tuczą?
Orzechy rzeczywiście są wysokokaloryczne, 100g orzechów może mieć 500-600 kcal. Nie oznacza to jednak, że powinnyśmy z nich rezygnować. Na orzechy jest miejsce również w posiłkach osób odchudzających się.
Dodatek orzechów zwiększa zawartość tłuszczu i białka w posiłku, dzięki czemu daje on ma sytość na dłużej i w ciągu dnia zjemy mniej kalorii (potwierdzone badaniami naukowymi!).
Oznacza to równocześnie, że orzechy nie bardzo nadają się na samodzielną przekąskę, a już na pewno nie do chrupania w czasie filmu, kiedy tracimy kontrolę nad tym, ile zjadamy.
.
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do częstego podawania orzechów dzieciom. Ufam, że znajdziesz swoje sposoby, aby włączyć tę grupę produktów do codziennych posiłków. Smacznego!
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.