Chcesz poznać przepis na jedną z najlepszych roślinnych past do chleba jaką ostatnio jadłam?
Niedługo będą cztery lata na diecie roślinnej, a dopiero teraz zdecydowałam się kupić czarną sól (kala namak). Sól znana jest wśród wegan z tego, że imituje smak jajek. Pomimo nazwy nie jest czarna, a różowa. Swój kolor zawdzięcza siarczkowi żelaza, podobnie jak sól himalajska, która również jest różowa dzięki zawartości żelaza. Sól kala namak zawiera w swoim składzie także siarkowodór i to on odpowiada za jajeczny smak i zapach.
W pierwszej kolejności wypróbowałam ją do tofucznicy, ale może dałam za mało, bo nie zauważyłam dużej różnicy w smaku. Kolejna podejście to pasta z ciecierzycy, która miała smakować jak jajeczna. Tym razem 100% sukcesu i jedna z najlepszych past jakie ostatnio jadłam.
Składniki:
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
– 1 łyżka pasty tahini
– 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć, ale polecam)
– 2 łyżki oleju lub oliwy
– 2-3 łyżki zimnej wody
– 1/2 do 3/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
– 1/3 pęczka natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– odrobina pieprzu
Wykonanie:
1. Ciecierzycę umieść w wysokim naczyniu, dodaj posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i pozostałe składniki.
2. Zmiksuj blenderem na pastę.
Podawaj ze świeżym pieczywem i słodkim malinowym pomidorem.
Smacznego 🙂
Znasz kogoś, komu może spodobać się ten przepis? Udostępnij proszę!
6 Comments
Takie proste 🙂
Koniecznie wyprobuje, ale musze podmienic lub wylaczyc sezam i drozdze. Ja na ogol paste z ciecierzycy robie ze slonecznikiem, czosnkiem i pol-suszonymi pomidorami z oliwy. Wowczas pasta przypomina smakiem humus (nie moge jest sezamu ani drozdzy).
Czasem dla odmiany robie paste z fasoli. Tez daje dobry rezultat.
Ja najczęściej robię pastę z zielonej soczewicy, ale ostatnio zatęskniłam za ciecierzycą 🙂 Płatki drożdżowe, to nieaktywna forma drożdży. Być może możesz je jeść?
Takie pasty na kanapki uwielbiam!
Ja też 😀
Świetnie się prezentuje. I bardzo smaczne 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂