Śniadaniowa propozycja, która może zastąpić jajecznicę dla osób nie jedzących jajek. Wygląda jak jajecznica i smakuje bardzo podobnie, a ma zdecydowanie mniej kalorii 🙂
Tofucznica jest jednym z ulubionych śniadań naszej córki, zawsze prosi o dokładkę. W innych daniach Hania tofu nie lubi, ale tofucznica wyraźnie przypadła jej do gustu.
Składniki (na 2 porcje):
– 1 kostka tofu (180-200g)
– 1 mała cebula
– 1 pomidor
– 5-6 pieczarek
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz
– olej
Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, dodaj tymianek, pokrojone pieczarki i pomidora. Podduś parę minut. Tofu rozgnieć widelcem w miseczce, wymieszaj z solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię, zamieszaj i podgrzej.
Tofucznicę można przygotować w wersji z samymi pieczarkami lub samym pomidorem. Dodaj kromkę lub dwie pełnoziarnistego chleba i śniadanie gotowe.
Smacznego 🙂
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
6 Comments
Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. 🙂
Opracowałam wersję w bułce – TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
Polecam i zapraszam na mój blog.
A czy można zrobić z wędzonego tofu? Czy lepiej ze zwykłego?
Myślę, że można zrobić, ale smak będzie mniej zbliżony do jajecznicy. Ale znam osoby, które właśnie tak jedzą.
Z wędzonego tofu cały sercem polecam zrobić to: https://jakzdrowozyc.pl/komosa-ryzowa-ze-smazonym-tofu/
Dziękuję 🙂 Chętnie spróbuję 🙂
Witam hak uzyskać żółtą konsystencję ponieważ przygotowałem wszystki jak w przepisie i kiedy wszystko jest gotowe i tak mam białe tofu ?
Aby był żółty kolor, trzeba dodać kurkumę. Już dopisuję do składników. Dla smaku nie ma dużego znaczenia, ale ładniej wygląda i poprawia wartość odżywczą (to najzdrowsza przyprawa!). Dzięki za to pytanie 🙂