Tofucznica z pomidorami i pieczarkami

6

Śniadaniowa propozycja, która może zastąpić jajecznicę dla osób nie jedzących jajek. Wygląda jak jajecznica i smakuje bardzo podobnie, a ma zdecydowanie mniej kalorii :)

Tofucznica jest jednym z ulubionych śniadań naszej córki, zawsze prosi o dokładkę. W innych daniach Hania tofu nie lubi, ale tofucznica wyraźnie przypadła jej do gustu.

Składniki (na 2 porcje):
– 1 kostka tofu (180-200g)
– 1 mała cebula
– 1 pomidor
– 5-6 pieczarek
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól, pieprz
– olej

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, dodaj tymianek, pokrojone pieczarki i pomidora. Podduś parę minut. Tofu rozgnieć widelcem w miseczce, wymieszaj z solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię, zamieszaj i podgrzej.

Tofucznicę można przygotować w wersji z samymi pieczarkami lub samym pomidorem. Dodaj kromkę lub dwie pełnoziarnistego chleba i śniadanie gotowe.

Smacznego :)

tofucznica

6 Responses

  1. TOFUBAB

    Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. :)
    Opracowałam wersję w bułce – TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
    Polecam i zapraszam na mój blog.

    Odpowiedz
  2. Damian

    Witam hak uzyskać żółtą konsystencję ponieważ przygotowałem wszystki jak w przepisie i kiedy wszystko jest gotowe i tak mam białe tofu 🤔

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Aby był żółty kolor, trzeba dodać kurkumę. Już dopisuję do składników. Dla smaku nie ma dużego znaczenia, ale ładniej wygląda i poprawia wartość odżywczą (to najzdrowsza przyprawa!). Dzięki za to pytanie :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *