Pieczona dynia i warzywa korzeniowe mogą być samodzielną przekąską np. do wieczornego filmu lub dodatkiem do obiadu. W taki sam sposób możesz upiec ziemniaki, bataty, buraki, marchewkę, czy pietruszkę. Spróbuj każde z tych warzyw i wybierz swoje ulubione. Często robimy pieczone buraki i ziemniaki, a jesienią również dynię.
Jeśli brakuje Ci pomysłów na posiłki z dynią wypróbuj pieczonej wersji i zajrzyj tutaj, aby poznać moje inne przepisy z dynią.
Na zdjęciu z gotowanym brokułem i sosem czosnkowym z orzechów nerkowca. Pyszności!
Składniki:
– dynia
– zioła prowansalskie
– oliwa z oliwek
Wykonanie:
1. Dynię obierz, pokrój w kostkę i umieść w misce. Dyni hokkaido nie musisz obierać.
2. Pokrojoną dynię posyp ziołami i polej niewielką ilością oliwy, wymieszaj.
3. Wyłóż na blaszkę i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego 🙂
10 Comments
Jestem świadomy, że dynia jest bardzo zdrowa (dla niektórych nawet smaczna), ja jednak staram się omijać dynie w swojej diecie, jakoś ten smak nie jest przeznaczony dla mnie 🙂
Serio? Ja nadrabiam za wszystkie lata, kiedy nie jadłam dyni 🙂
Rewelacyjny przepis, proste i pyszne danie!
Dzięki 🙂 Nasza cała rodzina się zajada taką dynią. Kupiłam ostatnio bataty i smakowały po upieczeniu bardzo podobnie do dyni, a cena zdecydowanie wyższa. Zostaję przy dyni 🙂
Uwielbiam dynię szczególnie hokkaido. Mam kilka sztuk zapasu w piwnicy, kupiłam jesienią kiedy była dostępna w markietach. Swietny przepis na obiad- dziękuje. Poprosze jeszcze tylko o przepis na ten sos czosnkowy . Pozdrawiam serdecznie .
Zofia, sos czosnkowy robię podobnie jak twarożek, tylko dodaję przeciśnięty czosnek. Tu przepis na twarożek: https://jakzdrowozyc.pl/twarozek-z-orzechow-nerkowca/
Dziekuję za przepis. Jak sie okazało nie musi być na obiad mięso i nikt głodny od stołu nie odszedł. Super danie.
Zofia, u nas nie ma mięsa na obiad od ponad 4 lat i jeszcze żyjemy 😉 Cieszę się, że smakowało 🙂
Nie ma lepszego warzywa w okresie listopad – luty, niż dynia. No może jeszcze cukinia, ale ona nie do wszystkiego się nada, a pomidory, czy ogórki w tym czasie nie smakują, jak powinny 🙂 Pozdrawiam!
Cukinia już niestety bardzo droga i ciężej ją przechować niż dynię. My stawiamy na ogórki kiszone, marchewkę, buraki i kapustę pekińską. Pomagamy sobie też mrożonkami.