Kolejny miesiąc za nami, zaczynamy marzec, a ja pokazuję nasze obiady z lutego.
Starałam się umieścić jej w takiej kolejności jak jedliśmy, dlatego zwróćcie uwagę, że część elementów się powtarza. Na przykład jest ten sam kotlet, a inne surówki. Albo te same gotowane warzywa, a inna kasza. To bardzo ułatwia i skraca czas przygotowywania posiłków.
Czasami dwa razy pod rząd był identyczny obiad, wtedy nie wstawiałam dwóch zdjęć.
To są zdjęcia moich obiadów (pracuję i jem w domu), ale Tomek zabiera w pudełkach dokładnie te same zestawy (może trochę większe porcje), więc wszystkie przepisy nadają się do lunchboxów.
Nasze obiady z lutego
Tofu wędzone z marchewką i masłem orzechowym + surówka z pietruszki, marchewki, pora + gotowane warzywa i kiełki
.
W podróży – kuskus razowy + gotowane warzywa + fasola + jajko + orzechy włoskie
.
Marchewka z groszkiem + ryż z soczewicą + surówka z pietruszki, marchewki, kiszonego ogórka
.
Marchewka z groszkiem + tofu z ciecierzycą + surówka z selera
.
Fasolka po bretońsku z tofu + kasza + gotowane warzywa + sałata z pomidorem
.
Fasolka po bretońsku z tofu + surówka z czerwonej kapusty + kasza z żółtą soczewicą
.
Fasola szparagowa + pieczone buraki i ziemniaki + kotlet od Dobra Kaloria
.
Kotlety z soczewicy + surówka z czerwonej kapusty + pieczone buraki + kasza z warzywami
.
Makron razowy z zielonym pesto + rukola + kotlet z soczewicy
.
Surówka z pora + kiszona kapusta + makaron z pieczarkami, brokułem i ciecierzycą + kotlet z soczewicy
.
Tofu z marchewką w maśle orzechowym + surówka z marchewki + kiszona kapusta
.
Domowa pizza z pieczarkami, pomidorem, kiszonym ogórkiem, kukurydzą
.
Leczo z fasolki i cukinii + kasza gryczana + rukola, pomidorki, kiszony ogórek
.
Leczo z fasolki i cukinii + surówka z czerwonej kapusty
.
Lazania z wędzonym tofu + gotowane warzywa + surówka z selera
.
Pieczone bataty + surowy brokuł + kotlet od Dobra Kaloria
Mam nadzieję, że coś Was zainspirowało i na Waszych talerzach też będzie dużo warzyw 🙂
.
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
2 Comments
Same zdrowe pyszności 🙂 najbardziej interesuje mnie chyba kwestia odpoweidniego doprawienia tofu. Jak wędzone mogę jeść nawet bez niczego, tak naturalnego nie jestem w stanie dobrze doprawić, zeby nie miało… kartonowego posmaku :<
Zajrzyj tutaj, może znajdziesz coś dla siebie 🙂 U nas dzisiaj była tofucznica 🙂
https://jakzdrowozyc.pl/przepisy-z-tofu/