Przepisy na letnie koktajle owocowe i warzywne

1

Jeśli obserwujesz mnie od dawna, to doskonale wiesz, że uwielbiam zielone koktajle. Sama piję je regularnie, zachęcam do nich moich klientów, czytelników, rodzinę i znajomych.

Koktajle są dobrym sposobem na:

1) szybkie przygotowanie posiłku – to może być gęsty, odżywczy koktajl na śniadanie (gdy mnie nie ma w domu, Tomek robi śniadanie właśnie w formie koktajlu), lekka przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do kolacji. Możliwości jest bardzo dużo i bez problemu wpasujesz koktajl w swój codzienny jadłospis.

2) nawodnienie po treningu i w upalny dzień – przy okazji dostarczam sobie węglowodanów i składników mineralnych.

3) zwiększenie ilości warzyw i owoców w posiłkach – fajnie sprawdza się to również u dzieci. Hania szpinak i banany najczęściej „zjada właśnie w koktajlach”.

.

Letnie koktajle owocowe i warzywne możesz przygotować z dowolnych składników. Traktuj to jako zabawę i łącz ze sobą różne smaki. Dla inspiracji mam dla Ciebie 2 moje przepisy i 2 znalezione na serwisie przepisy.pl. Internet jest skarbnicą ciekawych przepisów, jeśli tylko wiemy czego szukać 😉 Wybieraj koktajle z naturalnych składników (surowych owoców i warzyw), a unikaj tych z dodatkiem cukru, ciasteczek, bitej śmietany.

Bardzo polecam dodatek zielonych liści, które są skarbnicą wartości odżywczych. Tutaj przeczytasz więcej dlaczego warto jeść i pić zielone liście >>

.

Przepis 1 – Zielony koktajl owocowo-warzywny z jarmużem >>

letnie koktajle z jarmużem

Składniki:
– jarmuż
– banan
– jabłko
– gruszka
– cytryna

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

Jamuż możesz kupić na lokalnym ryneczku, a coraz częściej można go też znaleźć w supermarketach. Latem możesz zamrozić liście jarmużu i korzystać z nich całą zimę.

.

Przepis 2 – Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy z nasionkami chia >>

koktajl z truskawkami

Składniki:
– 200 g truskawek
– 1 brzoskwinia
– jogurt naturalny 200 ml (u mnie wersja roślinna)
– 1 łyżka chia

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

Koktajle na jogurcie czy mleku będą miały więcej białka i kalorii niż te, przygotowane na samej wodzie.
Chia możesz zamienić na siemię lniane. Sprawdź jakie są zalety i jak jeść siemię lniane >>

.

Przepis 3 – Koktajl z truskawek i arbuza

koktajl z truskawek i arbuza

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki truskawek
– gruby plaster dużego arbuza

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Nie potrzebujesz dodawać wody, arbuz i truskawki mają jej dużo. Im słodsze będą owoce, tym słodszy wyjdzie koktajl.

.

Przepis 4 – Koktajl z jagodami i szpinakiem

koktajl z jagodami

Składniki:
– 1 szklanka jagód
– 1 dojrzały banan
– 1/2 szklanki mleka (u mnie sojowe)
– 2 łyżki siemienia lnianego

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

Jagody doskonale zmieniają kolor koktajlu, dzięki czemu nie widać szpinaku. To dobry sposób, aby przekonać do zieleniny dzieci.

.

Więcej moich przepisów na koktajle i wskazówki jak je przygotować (również dla dzieci), znajdziesz w moim e-booku Sekrety Zielonych Koktajli >>

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *