W poprzednim tekście namawiałam Was do częstego jedzenia grzybów. Żeby jednak jeść je regularnie, potrzeba zgromadzić odpowiednią ilość przepisów. Bo przecież nie będziemy jeść ciągle zupy pieczarkowej i zapiekanek z pieczarkami.
Dlatego dzisiaj przepis na risotto z pieczarkami. Możesz dodać do niego dowolną surówkę i kotlety z soczewicy (jeśli nie jesz planujesz już strączków w innym posiłku). Ja zrobiłam risotto z ryżem w 3 kolorach, białym, czerwonym i czarnym i bardzo nam się spodobało to połączenie.
Składniki:
– 300 g ryżu
– 300 g pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 1 litr bulionu warzywnego
– oliwa z oliwek do smażenia
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
1. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek.
2. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż.
3. Wsyp ryż i przez kilka minut podsmażaj, często mieszając.
4. Wlej białe wino i dobrze wymieszaj. Gdy cały płyn się wchłonie, dodaj 3/4 bulionu i sól.
5. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż nadal będzie twardy, a wchłonie cały płyn, dodaj resztę bulionu.
6. Gdy ryż będzie miękki dosyp płatki drożdżowe i wymieszaj.
Smacznego 🙂
6 Comments
Proste a pyszne. Ja robię podobne risotto z pieczarkami i białym winem, ale dorzucam do niego jeszcze suszone pomidory. Bardzo polecam.
Dziękuję za tę podpowiedź 🙂 Będziemy próbować 🙂
Czy tą potrawe moga jesc dzieci ze wzgledu na wino? Czy to jest tak ,ze wino odparuje wraz z procentami?
Szczerze mówiąc, nigdzie nie spotkałam szczegółowych wytycznych w tym temacie.
Wg badań 15 minut gotowania odparowuje ok. 40% alkoholu. Im dłuższe gotowanie tym mniej alkoholu. Z tego co pamiętam dopiero po jakiś ponad 2 godzinach gotowania potrawy mamy 0. Oczywiście wszystko zależy od ilości i zawartości alkoholu.
Monika, dziękuję za tę informację.