Risotto z pieczarkami i białym winem

Risotto z pieczarkami i białym winem

Risotto z pieczarkami i białym winem

W poprzednim tekście namawiałam Was do częstego jedzenia grzybów. Żeby jednak jeść je regularnie, potrzeba zgromadzić odpowiednią ilość przepisów. Bo przecież nie będziemy jeść ciągle zupy pieczarkowej i zapiekanek z pieczarkami.

Dlatego dzisiaj przepis na risotto z pieczarkami. Możesz dodać do niego dowolną surówkę i kotlety z soczewicy (jeśli nie jesz planujesz już strączków w innym posiłku). Ja zrobiłam risotto z ryżem w 3 kolorach, białym, czerwonym i czarnym i bardzo nam się spodobało to połączenie.

Składniki:
– 300 g ryżu
– 300 g pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 100 ml białego wytrawnego wina
– 1 litr bulionu warzywnego
– oliwa z oliwek do smażenia
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:
1. Na dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek.

2. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż.

3. Wsyp ryż i przez kilka minut podsmażaj, często mieszając.

4. Wlej białe wino i dobrze wymieszaj. Gdy cały płyn się wchłonie, dodaj 3/4 bulionu i sól.

5. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż nadal będzie twardy, a wchłonie cały płyn, dodaj resztę bulionu.

6. Gdy ryż będzie miękki dosyp płatki drożdżowe i wymieszaj.

Smacznego 🙂

6 Comments

  • Marek Posted 4 października 2017 12:29

    Proste a pyszne. Ja robię podobne risotto z pieczarkami i białym winem, ale dorzucam do niego jeszcze suszone pomidory. Bardzo polecam.

    • Marysia Pabich Posted 4 października 2017 13:37

      Dziękuję za tę podpowiedź 🙂 Będziemy próbować 🙂

  • Ewa Posted 17 grudnia 2018 13:54

    Czy tą potrawe moga jesc dzieci ze wzgledu na wino? Czy to jest tak ,ze wino odparuje wraz z procentami?

    • Marysia Pabich Posted 17 grudnia 2018 15:12

      Szczerze mówiąc, nigdzie nie spotkałam szczegółowych wytycznych w tym temacie.

    • Monika L. Posted 17 kwietnia 2019 22:36

      Wg badań 15 minut gotowania odparowuje ok. 40% alkoholu. Im dłuższe gotowanie tym mniej alkoholu. Z tego co pamiętam dopiero po jakiś ponad 2 godzinach gotowania potrawy mamy 0. Oczywiście wszystko zależy od ilości i zawartości alkoholu.

      • Marysia Pabich Posted 18 kwietnia 2019 08:13

        Monika, dziękuję za tę informację.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *