Sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą

Sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą

Sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą

Z sałatką z kasza gryczanej i ciecierzycy spotkałam jakiś czas temu na imprezie u koleżanki. Od pierwszego razu bardzo nam zasmakowała, szczególnie Tomkowi, który nie mógł się od niej oderwać 🙂 Składniki od razu zapisałam w telefonie. O ile pamiętam to był pierwszy raz, kiedy jedliśmy kaszę gryczaną na zimno. Nie spodziewałam się, że może być taka dobra i tak fajnie smakować w sałatce. Wcześniej do sałatek wykorzystywałam głównie kasze bulgur.

Kiedy tylko pojawiły się rzodkiewki, przypomniałam sobie o tej sałatce, która świetnie nadaje się na wiosenny obiad lub kolację. Jest również znakomita na kolację, dzięki kaszy i ciecierzycy jest sycąca i nie ma już potrzeby dojadania kanapek. To również fajny pomysł na lekki ale bogaty w składniki lunch do pracy.

Dzięki połączeniu kaszy i roślin strączkowych otrzymujemy pełnowartościowe białko, co jest ważne dla osób na diecie wegetariańskie i wegańskiej. Aktualne zalecenia dietetyczne, mówią o tym, iż nie trzeba łączyć wszystkich aminokwasów w jednym posiłku. Jeżeli tylko w ciągu całego dnia jemy produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy to nie musimy obawiać się niedoborów białka. Ale jeśli jest potrawa, która łączy w sobie wszystkie niezbędne składniki i do tego jest pyszna to czemu jej nie jeść 🙂

A teraz przejdźmy do przepisu. Ilość poszczególnych składników jest bardzo orientacyjna, jeżeli szczególnie lubisz ogórek lub inny składnik, możesz dać go więcej. Ja dodałam jeszcze 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej, która została mi z poprzedniego dnia.

Składniki:
– 3/4 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (75g przed ugotowaniem)
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (można wykorzystać puszkowaną)
– 1 długi zielony ogórek
– 10 rzodkiewek
– garść liści rukoli
– garść liści roszponki
– dowolne kiełki (najlepiej wyhodowane w domu, ja użyłam z fasoli mung)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Jeżeli korzystasz z suchych produktów ugotuj kaszę gryczaną i ciecierzycę.

2. Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Liście rukoli i roszponki pokrój w paski.

3.  Wszystkie składniki umieść w misce, polej oliwą i wymieszaj.

Smacznego 🙂

sałatka z kaszą gryczaną i ciecierzycą

4 Comments

  • Asia Posted 1 maja 2015 19:56

    http://kafeteria.tv/Nie-jedz-ich-jeszcze-przez-PONAD-MIESIAC-Swieze-wa-wzDUTSesFPc Naprawdę chciałabym by było inaczej ale jedzenie nowalijek wcześniej niż latem nie jest zdrowe. A to przeciez strona o zdrowiu. Bardzo fajne przepisy. Co do nowalijek polecam książkę Zamień chemię na jedzenie. Zresztą moją Mama całe życie mi powtarzała że nowalijki tylko latem.

    • Marysia Pabich Posted 4 maja 2015 12:08

      Uważam, że krytykowanie nowalijek jest trochę przesadzone. Jest tak wiele produktów, które powinniśmy w pierwszej kolejności wykluczyć z diety. Podstawą tej sałatki jest kasza, ciecierzyca i zielone liście, rzodkiewki to tylko dodatek i tak moim zdaniem powinno się traktować nowalijki. W małych ilościach, dla smaku i koloru. Jedzenie to ma być też przyjemność 🙂

      Książkę czytałam, pisałam o niej tutaj: https://jakzdrowozyc.pl/zamien-chemie-na-jedzenie-ksiazka/

      Swoją drogą autorka pisze, że rzodkiewki można jeść od kwietnia 🙂

  • ketavan Posted 10 maja 2015 17:19

    Witam! Od jakiegoś czasu czytam Waszego bloga i nawet skłonił mnie do podjęcia próby przejścia na miesiąc na dietę weganska!:) Póki co, próba nieudana (dostalam kotlety od mamy…;), ale to nie znaczy, że nie będę próbowała dalej. Świadome dni wege już za mna! Ps. Salatke z posta probowalam, jak dla mnie była lekko zbyt mdła, dodałam do dressingu łyżkę miodu na każdą łyżkę oliwy z oliwek i było super:) dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    • Marysia Pabich Posted 10 maja 2015 21:37

      Super, trzymamy kciuki za kolejne dni wegańskie 🙂 Wersję z miodem spróbujemy. Dzięki

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *