Gotuję już tyle lat, a nigdy nie próbowałam PESTO… Aż do ostatniej środy, kiedy na przygotowanie obiadu miałam dosłownie 5 minut. W lodówce leżał na szczęście ugotowany poprzedniego dnia makaron i słoiczek dawno kupionego PESTO. Nowe odkrycie bardzo przypadło nam do gustu, Tomasz stwierdził, że zjadłby więcej gdyby było, także już w niedzielę robiliśmy powtórkę 🙂
Składniki (na 1 porcję):
– 2 łyżeczki pesto
– 4 suszone pomidory
– 5 oliwek
– 100g makaronu pełnoziarnistego (lub ryżowego)
Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Wrzuć z powrotem do garnka, dodaj pesto, pokrojone pomidory i oliwki, wymieszaj i podgrzej. Gotowe 🙂 Polecam na szybki i naprawdę smaczny obiad.
Skład kupionego przeze mnie PESTO:
bazylia, olej roślinny, pomidory, mieszanka warzyw, orzechy nadnercza zachodniego, ser grana, sól, czosnek, regulator kwasowości:kwas mlekowy
Dodatek sera powoduje, że nie jest to w 100% danie wegańskie ale w dwóch łyżeczkach jest go tak mało, że nie będę się tym przejmować. Inne składniki nie wzbudziły mojego niepokoju 🙂
Podstawą tego dania jest makaron, który dostarcza głównie węglowodanów, dlatego na kolację zjedliśmy po dużej misce sałatki ze świeżych warzyw aby dostarczyć większej ilości witamin, mikro i makroelementów.
Zdrowszą wersję pesto otrzymasz przygotowując je samodzielnie w domu. Przeczytaj jak zrobić w domu pesto z natki pietruszki lub z jarmużu.
.
.
Pobierz darmowy e-book z przepisami na proste i zdrowe śniadania. Kliknij tutaj.
2 Comments
Makaron powinien być ugotowany bezpośrednio przed jedzeniem. Taki ugotowany wcześniej nie jest już sprężysty i dobry tak jak świeży . Takie zdawałoby się szczegóły a jednak potrafią zaważyć na jakości dania.
Dziękuję za uwagę 🙂