Od kiedy moja maszynka do mielenia mięsa zamieniła się w maszynkę do tarcia warzyw, surówkę z kapusty jemy prawie codziennie.
Podstawowe składniki u nas to kapusta i marchewka, do tego dodaję inne warzywa (w zależności od tego, co mam w domu). Kapusta jest pyszna w połączeniu z pomidorem, ogórkiem małosolnym, a nawet kalarepą.
Jeśli chcecie, aby surówka była bardziej słodka, możecie dodać jabłko, ale błagam nie dodawajcie cukru, ani miodu. Niestety często widzę cukier w różnych przepisach, a przecież nie po to robimy surówkę, aby zjeść cukier!
Drugi składnik, który w surówkach wcale nie jest potrzebny, to olej lub oliwa. Wszystkie dodatkowe źródła tłuszczu warto ograniczać. Jeśli chcesz, aby w surówce był dodatek tłuszczu dodaj pestki słonecznika lub orzechy włoskie. Możesz również zrobić sos z tahini (czyli z sezamu).
To jeszcze nie koniec! W Twojej surówce nie jest również potrzebna sól. Stopniowo ograniczając ilość soli i cukru w potrawach zmienisz przyzwyczajenia swoich kubków smakowych i zaczniesz lubić naturalny smak warzyw.
Składniki podstawowe:
– biała kapusta
– marchew
Składniki opcjonalne:
– pomidor
– ogórek małosolny
– kalarepa
– koperek
– szczypiorek
Sos z tahini:
– 1 łyżka tahini
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka płatków drożdżowych
Wykonanie:
1. Kapustę poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce.
2. Dodaj inne warzywa (spróbuj różnych połączeń).
3. Składniki sosu wymieszaj w kubku do uzyskania gładkiego sosu.
4. Sos wymieszaj z kapustą.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
3 Comments
ooo, uwielbiam taką surówkę! Idealna do obiadu, a od dłuższego czasu takie bomby witaminowe chodzą mi po głowie. To znak! 😀
Młoda kapusta jest teraz super 🙂 My dzisiaj jedliśmy z małosolnym ogórkiem 🙂
Ooooo to też muszę zrobić