Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Od kiedy moja maszynka do mielenia mięsa zamieniła się w maszynkę do tarcia warzyw, surówkę z kapusty jemy prawie codziennie.

Podstawowe składniki u nas to kapusta i marchewka, do tego dodaję inne warzywa (w zależności od tego, co mam w domu). Kapusta jest pyszna w połączeniu z pomidorem, ogórkiem małosolnym, a nawet kalarepą.

Jeśli chcecie, aby surówka była bardziej słodka, możecie dodać jabłko, ale błagam nie dodawajcie cukru, ani miodu. Niestety często widzę cukier w różnych przepisach, a przecież nie po to robimy surówkę, aby zjeść cukier!

Drugi składnik, który w surówkach wcale nie jest potrzebny, to olej lub oliwa. Wszystkie dodatkowe źródła tłuszczu warto ograniczać. Jeśli chcesz, aby w surówce był dodatek tłuszczu dodaj pestki słonecznika lub orzechy włoskie. Możesz również zrobić sos z tahini (czyli z sezamu).

To jeszcze nie koniec! W Twojej surówce nie jest również potrzebna sól. Stopniowo ograniczając ilość soli i cukru w potrawach zmienisz przyzwyczajenia swoich kubków smakowych i zaczniesz lubić naturalny smak warzyw.

Składniki podstawowe:
– biała kapusta
– marchew

Składniki opcjonalne:
– pomidor
– ogórek małosolny
– kalarepa
– koperek
– szczypiorek

Sos z tahini:
– 1 łyżka tahini
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka płatków drożdżowych

Wykonanie:
1. Kapustę poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce.

2. Dodaj inne warzywa (spróbuj różnych połączeń).

3. Składniki sosu wymieszaj w kubku do uzyskania gładkiego sosu.

4. Sos wymieszaj z kapustą.

Smacznego 🙂

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

3 Comments

  • Natalia Posted 12 czerwca 2020 14:54

    ooo, uwielbiam taką surówkę! Idealna do obiadu, a od dłuższego czasu takie bomby witaminowe chodzą mi po głowie. To znak! 😀

    • Marysia Pabich Posted 12 czerwca 2020 15:02

      Młoda kapusta jest teraz super 🙂 My dzisiaj jedliśmy z małosolnym ogórkiem 🙂

  • stylowo i zdrowo Posted 30 czerwca 2020 15:40

    Ooooo to też muszę zrobić

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *