Ta zima jest u nas pod znakiem brukselki 🙂 Lubię brukselkę nie tylko za smak, ale również za to, że można jej kupić mniejszą ilość. Główka kapusty to dużo dla naszej rodziny i często musiałam część wyrzucać. Brukselki mogę kupić tylko tyle, ile potrzebuję.
Pieczemy ją w piekarniku lub dodajemy do warzyw na patelni. Czasami jest tylko jednym z różnych warzyw, a czasami składnikiem głównym, jak w tym przepisie na szybki obiad.
Składniki (dla 2 osób):
– 1 szklanka dowolnej kaszy (użyłam mieszanki kaszy z soczewicą z firmy Melvit)
– 300 g pieczarek
– 300 g brukselki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
1. Zagotuj 2 szklanki wody. Wsyp kaszę, odrobinę soli i gotuj przez 15 minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pieczarki (pokrojone w ćwiartki) z dodatkiem soli. Przełóż na talerz.
3. Brukselki obierz z zewnętrznych liści, umyj, pokrój na ćwiartki. Przełóż brukselki na patelnię, dodaj sól i zioła prowansalskie. Podsmażaj kilka minut, często mieszając.
4. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
5. Do brukselki dodaj pomidora, pieczarki, płatki drożdżowe, sok z cytryny. Duś kilka minut.
6. Podawaj z kaszą, najlepiej z dodatkiem soczewicy lub innych strączków (jako produktu z wyższą zawartością białka).
Smacznego 🙂
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
4 Comments
Dałam szansę brukselce. Wspomnienie rozgotowanej wykluczyło ją z mojego menu aż do dziś. Ale taka al dente z przyprawami – wspaniała! zaczęłam planować zakupy pod konkretne przepisy. Dziękuję za inspirację i łatwość w przygotowaniu.
Bardzo się cieszę 🙂 Witamy wśród osób, które lubią brukselkę 🙂
Super przepis. Wszystkim smakowało.
Zrobiłam. Genialne! Polecam przepis ?