Żółta soczewica ze szpinakiem i mlekiem kokosowym

Żółta soczewica ze szpinakiem i mlekiem kokosowym

Żółta soczewica ze szpinakiem i mlekiem kokosowym

Bardzo lubię potrawy z curry i kiedy tylko zaczyna się sezon na dynię, regularnie jemy curry z dyni. Teraz do moich ulubionych przepisów na curry dołącza również żółta soczewica ze szpinakiem i mlekiem kokosowym.

Zawsze potrawy w tym stylu jedliśmy z brązowym ryżem, ale tym razem zrobiłam z komosą ryżową i okazuje się, że te smaki również bardzo do siebie pasują. Kolejnym razem będę robić to danie z podwójnej porcji 🙂

Możesz je również przygotować z czerwonej soczewicy, nie musisz jej wtedy moczyć.

Składniki (na 2 porcje):
– 1 szklanka żółtej soczewicy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 pomidor (sparzony i obrany jeśli nie lubisz skórek)
– 1 łyżeczka curry w proszku
– 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
– 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki
– oliwa z oliwek
– 2 szklanki szpinaku
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Soczewicą zalej gorącą wodą i mocz przez 20 minut. Odcedź.

2. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek.

3. Dodaj drobno pokrojonego pomidora, przyprawy i duś przez 2-3 minuty.

4. Dodaj soczewicę, zalej wodą około 1 cm ponad poziom soczewicy. Gotuj przez około 5-10 minut, do czasu aż soczewica wchłonie wodę i zrobi się miękka.

5. Dodaj mleko kokosowe i szpinak. Gotuj przez 2 minuty, aby szpinak lekko zmiękł. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli lub pieprzu.

Smacznego 🙂

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami na śniadania

zdrowe śniadanie

 

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

2 Comments

  • Maria Posted 17 września 2019 11:44

    A z zielonej soczewicy też można? Czy smak będzie znacząco inny?

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *