Dawno nie było przepisu ze szpinakiem, ale mam nadzieję, że pamiętacie dlaczego warto jeść zielone liście 😉
My najczęściej jemy makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami lub wykorzystujemy szpinak w koktajlach.
Dzisiaj mam dla Was nowy pomysł na wykorzystanie szpinaku, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Tak przygotowany szpinak możesz podać z kaszą, wymieszać z makaronem lub zapiec w zapiekance. A jeśli coś zostanie z obiadu, to możesz również zmiksować i wykorzystać jako pastę do chleba.
Składniki:
– 0,5 kg świeżego szpinaku
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
– sól, pieprz
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 2 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
1. Cebulę podsmaż na oleju.
2. Dodaj pokrojony szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut (możesz dodać odrobinę wody).
3. Dodaj ugotowaną soczewicę i przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie i płatki drożdżowe), wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.
Smacznego 🙂
2 Comments
Co to za surówka? ;0
Pomidor, ogórek kiszony i czerwona cebula. Prosto i szybko 🙂