Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy to moja ulubiona zupa z kilku powodów, jest pyszna, zdrowa, sycąca i łatwa do przygotowania. To jedna z pierwszych zup jakie nauczyłam się gotować i bardzo często do niej wracam.
Przeważnie gotuję ją w niedzielę rano przed długim treningiem, a gdy wracam zmęczona i zmarznięta ciepła zupa już na mnie czeka.

Składniki:
– 1 cebula (opcjonalnie por)
– 1 duża marchewka (lub 2 małe)
– 1/2 korzenia selera lub seler naciowy
– pomidory w puszcze lub słoiku
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ewentualnie ryżu lub innej kaszy)
– oliwa z oliwek
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 jabłka
– 3 liście laurowe
– łyżka sosu sojowego
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– natka pietruszki

 Wykonanie:

zupa z czerwonej soczewicy

1. W dużym garnku podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę i selera, całość zalewamy wodą (około 1 litra) i gotujemy.

2. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy przez 5 minut soczewicę (wrzucamy do osolonego wrzątku).

3. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę przekładamy do zupy, dolewamy pomidory i gotujemy około 40 minut.

4. Następnie dokładamy kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku i przelaną wrzątkiem), gotujemy kolejne 30 minut.

5. Po tym czasie dodajemy starte na tarce jabłko, oregano, sól, pieprz, płatki drożdżowe, łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę sosu sojowego.

Na talerzach posypujemy natką pietruszki.

Smacznego 🙂

zupa z czerwonej soczewicy

Soczewica jest prawdziwą kopalnią witamin, błonnika i białka. A w tej zupie zjedzą ją największe niejadki, mojemu dziecku zawszę mówię, że to zupa pomidorowa 🙂

Przeczytaj również dlaczego warto jeść soczewicę!

9 Comments

  • kocona Posted 1 marca 2014 19:54

    super! dzięki za przepis:)

  • Michał Posted 3 października 2015 23:33

    Cześć!

    Fajny przepis. Z jakiego powodu (punkt 2) gotujesz soczewicę w osobnym garnku?

    Pozdrawiam,
    Michał

    • Marysia Pabich Posted 4 października 2015 09:27

      Generalnie wodę ze strączków wylewa się, aby zminimalizować ilość kwasu fitynowego. Myślę, że akurat czerwona soczewica ma ich najmniej, ale ponieważ my jemy strączków dość dużo, to taki krok ostrożności. Ale już w grochówce, groch gotuję razem ze wszystkim.

  • Karol Posted 2 stycznia 2016 15:16

    Świetny przepis tylko na końcu podajecie płatki drożdżowe a w liście składników ich nie ma. Pozdrawiam.

    • Marysia Pabich Posted 2 stycznia 2016 15:27

      Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiam 🙂

  • Kasia Jot Posted 13 listopada 2017 17:28

    Czy czerwona soczewica musi gotować się 75 minut? Miałam wrażenie, że byla ugotowana po 5 + 40 minutach. Dodawałam do zupy wcześniej ugotowaną kaszę, więc po ww. czasie gotowałam tylko chwilę, by jabłko zmiękło.
    A jabłko dałam bez obierania.

    • Marysia Pabich Posted 13 listopada 2017 18:34

      Kasiu, ja też daję już jabłko bez obierania i gotuję krócej niż w przepisie.

      • Malwina Posted 23 lutego 2018 16:33

        To ile teraz gotujesz? Szkoda że nie jest to zaznaczone w przepisie

        • Marysia Pabich Posted 23 lutego 2018 16:59

          Malwina, dawno nie mierzyłam czasu. Ale zrobię to przy najbliższej okazji i zmodyfikuje przepis.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *