Zupa ogórkowa

4

Dzisiaj zachęcam Was do spróbowanie mojego sposobu na zupę ogórkową. Aby była bardziej sycąca dodaję do niej zieloną soczewicę i amarantus. Nie mam na razie innych pomysłów na to pseudo zboże, dlatego przemycam je we wszystkich zupach.

Zupę zabielam mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi.

Składniki (na około 4-6 porcji):
– marchewka
– pietruszka
– 3 ziemniaki
– 2 łyżki zielonej soczewicy
– 2 łyżki amarantusa lub komosy ryżowej
– 6-8 kiszonych ogórków
– sól, pieprz
– łyżka mleka kokosowego lub oliwy z oliwek
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– natka pietruszki

Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj zmiksowane w pojemniku blendera marchewkę i pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, amarantus, zieloną soczewicę i pół łyżeczki soli. Gotuj 15 minut.

2. Po tym czasie przestań gotować. Kiszone ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do zupy razem z płatkami drożdżowymi i mlekiem kokosowym. Dodaj do smaku sól, pieprz, ewentualnie trochę wody z kiszonych ogórków. Na talerzach posyp natką pietruszki.

Smacznego! :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

4 Responses

  1. Marta

    Odpalam kompa z myślą o znalezieniu przepisu prostego i szybkiego na zupę (bo nie bardzo mi się chce dziś coś pichcić :D) no i bach.. jak znalazł! dzięki!

    Odpowiedz
  2. bartolini

    Cennię sobie przepisy, gdy odkrywam nowośc, którą moge dodać do tej potrawy. Zupę ogórkową chętnie jadam, bo jest zdrowa , no i koniecznie dodaję ogórki małosolne z Gomaru (zazwyczaj), świetnie komponuja się ze smakiem tej zupy. Polecam goraco.

    Odpowiedz
  3. Wanda

    Bardzo lubię zupę ogórkową a Twój przepis Marysiu jest idealny. Gotowałam według Twoich wskazówek z jednym wyjątkiem. Nie mając ogórków kiszonych dodałam ogórki małosolne z Gomaru. Wyszło bardzo pysznie. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Cieszę się, że smakowało. My jedliśmy ogórkową w zeszłym tygodniu, a dzisiaj grochówka :) Tak lubię te zupy, że ostatnio rzadko robię coś nowego, ale chyba już czas na jakiś nowy przepis na zupę na blogu :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *