7 błędów, które popełniają ludzie jedząc w pracy

10

W pracy spędzamy codziennie 8-10 godzin. Chcesz czy nie,  w tym czasie trzeba coś jeść. Przez prawie 10 lat naszej pracy biurowej mieliśmy okazję zaobserwować kilka różnych typów zachowań i samemu wypracować sobie sposób odżywiania najbardziej dla nas korzystny.

Najczęściej popełniane błędy, podczas jedzenia w biurze, zebraliśmy poniżej. Podpowiadamy również jak ich uniknąć. Jeśli znajdziesz podobieństwa do swojej sytuacji, to znak, że czas coś zmienić w swoim sposobie odżywania :)

Odpowiedź na pytanie „co jeść w pracy?” nie jest łatwa i jednoznaczna. Każdy musi znaleźć swoje rozwiązanie, mam nadzieję, że nasze wskazówki będą w tym pomocne.

.

1. Pomijanie śniadania

Rano kilkukrotnie przestawiasz budzik, aby pospać jeszcze dodatkowe 5 minut? A potem wszystko robisz w pośpiechu i nie masz już czasu na zjedzenie śniadania? Dojeżdżasz do pracy i zaczynasz od kawy z drożdżówką? Jeśli tak, warto zmienić swoje nawyki, ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po całonocnym poście organizm ma ograniczone ilości glikogenu w wątrobie i domaga się dostawy węglowodanów. Jeśli nie zjesz śniadania, ciężko Ci będzie się skoncentrować, a Twoja praca nie będzie wydajna. Sięgnięcie po słodką bułkę też nie jest dobrym rozwiązaniem, po takim posiłku szybko znów poczujesz głód i ciężko będzie pokonać ochotę na kolejne słodycze.

Jak temu zaradzić?

Najlepiej jest wstać wcześniej i zjeść wartościowe śniadanie w domu. Węglowodany złożone z płatków owsianych, kaszy jaglanej, czy pełnoziarnistego pieczywa, zapewnią Ci stabilny poziom energii przez kilka godzin. Dodatek świeżych lub suszonych owoców będzie źródłem witamin i minerałów.

Jeśli jesteś osobą, której nawet siłą nie da się wygonić rano z łóżka, to pomyśl o swoim śniadaniu już wieczorem. Naszykuj wszystkie potrzebne produkty, aby rano nie tracić czasu na zastanawianie się co zjeść. Rano zrób kanapki (z dużą ilością warzyw), pożywny koktajl lub owsiankę bez gotowania. Każde z tych dań możesz zabrać ze sobą i zjeść już w pracy, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

.

2. Słodzone napoje

Jeśli przez 8 godzin w pracy pijesz tylko słodzone napoje (kawa, herbata, cola, soki) to możesz nie odczuwać głodu. Zamiast wartościowego pożywienia dostarczasz do organizmu tylko cukier. Dodatkowo masz wrażenie, że przez cały dzień nic nie jadłaś/jadłeś i w domu nadrabiasz jedząc dwudaniowy obiad z deserem. W dłuższym okresie czasu może to się skończyć kilkoma dodatkowymi kilogramami.

Jak temu zaradzić?

Podstawowym napojem powinna być woda. Herbatę i kawę staraj się pić niesłodzone, a soki rozcieńczone wodą. Uwolnione w ten sposób kalorie zjedz w postaci wartościowego posiłku. Może to być sałatka warzywna, kanapka i owoce.

.

3. Brak jedzenia przez cały dzień

W pracy masz tyle zadań, że nawet nie masz czasu zjeść. W rezultacie wracasz do domu czując ogromny głód. Możesz przez to czuć rozdrażnienie i irytację, co źle odbija się na kontaktach z rodziną. W takim stanie prawdopodobnie nie masz ochoty na gotowanie obiadu i zjadasz coś na szybko, korzystając z gotowych półproduktów, jak sosy ze słoika, czy gotowe kupne naleśniki, pierogi, itp. Żywność przetworzona i zamknięta w słoikach jest już pozbawiona witamin i nie dostarczasz organizmowi nic wartościowego.

Jak temu zaradzić?

Jeśli nie masz ochoty lub możliwości zjeść obiadu w pracy, to naszykuj sobie większe drugie śniadanie, tak aby po powrocie do domu czuć tylko lekki głód i przygotować wartościowy obiad. Długie okresy głodu nie są zdrowe dla organizmu, podobnie jak objadanie się wieczorem. Zdecydowanie lepiej zjeść coś w czasie pracy i mniejszy obiad już w domu, niż przesadnie najadać się w godzinach wieczornych.

.

4. Mała różnorodność

Poprzednie dwa punkty dotyczyły osób, które w pracy nic, lub prawie nic nie jedzą. Teraz przejdziemy do osób, które jedzą w pracy drugie śniadanie lub lekki lunch. Tutaj najczęstszym błędem jest mała różnorodność. Przykłady to jedzenie codziennie kanapki z żółtym serem lub bułki i twarożku. Dużą rolę w naszych życiu odgrywają nawyki, dlatego wiele osób nie zastanawia się nad tym co je, tylko codziennie przynosi do pracy ten sam zestaw. Tak jest prościej bo nie trzeba się codziennie zastanawiać nad tym co przygotować. Jednak w dłuższym czasie taka dieta jest zbyt mało urozmaicona i może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów.

Jak temu zaradzić?

Jeżeli zwykle do pracy zabierasz kanapki, zadbaj o to, aby były wartościowe, z dużą ilością warzyw. Stosuj różne rodzaje zielonych liści, zamiast sałaty możesz użyć jarmuż, rukolę, kapustę pekińską, czy nawet natkę pietruszki. Wędlinę, czy ser jedz zamiennie z pastami z roślin strączkowych (wypróbuj pastę z soczewicy) lub awokado. Do kanapki zabierz również sezonowy owoc (jabłko, gruszkę), latem możesz kupić truskawki albo czereśnie.

Jeśli podejrzewasz, że Twoja dieta jest mało różnorodna, przez kilka dni notuj wszystko co zjadasz. Pod koniec tygodnia zlicz ilość różnych warzyw i owoców, im będzie ich więcej tym lepiej. Do zapisywania możesz wykorzystać nasze darmowe plansze motywacyjne.

.

5. Brak warzyw i owoców

Codziennie powinniśmy zjadać 5 porcji warzyw i owoców. Najlepiej różnorodnych i różnokolorowych. Jeżeli nie zjesz nic z tej grupy podczas pracy, to prawdopodobnie nie dasz rady zjeść wszystkich pięciu porcji na kolację.

Jak temu zaradzić?

Zabierz do pracy świeże sezonowe owoce, a także warzywa. Kup plastikowy pojemnik, w który możesz zapakować obraną i pokrojoną marchewkę, paprykę, czy kalarepę. Możesz również zabrać do pracy przygotowaną sałatkę warzywną. W każdym sklepie kupisz owoce: jabłko, gruszkę czy banana.

.

6. Podjadanie słodyczy

Zabierasz do pracy kanapki, sałatki, ale i czujesz głód i nie możesz się oprzeć słodyczom? To może oznaczać, że szykujesz sobie za mało kalorii. Często osoby dbające o linię zabierają ze sobą mniej jedzenia niż potrzebują, w nadziei, że zjedzą mniej. Niestety najczęściej kończy się to wizytą w sklepie lub automacie z batonami.

Jak temu zaradzić?

Jeśli taka sytuacja zdarza się często, zacznij szykować sobie więcej jedzenia do pracy. Zabierz dodatkową kanapkę, czy banana. Lepiej zjeść więcej wartościowego pożywienie w ciągu dnia, niż sięgać po słodycze. Jeśli chcesz ograniczać ilość kalorii, rób to lepiej wieczorem, a nie w ciągu dnia. Głodny organizm nie pracuje wydajnie.

Jeśli podjadanie słodyczy to tylko sporadyczne sytuacje, to warto trzymać w biurku wartościową przekąskę. Mogą to być orzechy, suszone owoce, czy wafle ryżowe. Te produkty mogą dłużej leżeć i się nie psują. Zastępując nimi słodycze, dostarczysz zdrowych tłuszczy, węglowodanów, a także błonnika i minerałów.

.

7. Jedzenie typu fast food

Wychodzisz w czasie pracy na obiad lub lunch? To bardzo dobrze! Przez osiem godzin intensywnej pracy organizm zużywa wiele kalorii, nawet jeśli tylko siedzisz przed komputerem i pracujesz głową. Wychodzenie na obiad to dobry nawyk pod warunkiem, że na ten obiad nie kierujesz się do McDonalda, KFC czy pizzerii. Dania typu fast food to źródło pustych kalorii i dużej ilości tłuszczu. Jedzenie często w takich miejscach doprowadzi do braku witamin i minerałów, w rezultacie możesz czuć się sennie i bez energii.

Jak temu zaradzić?

Poszukaj w okolicy restauracji, w których możesz zjeść kaszę, pełnoziarnisty ryż oraz masz duży wybór surówek. Jeżeli nie ma nic w okolicy, możesz zamówić obiad z dowozem lub przygotować coś w domu i w pracy tylko odgrzać.

Jeśli zamawiasz pizzę, wybierz taką z dużą ilością warzyw (brokuły, cukinia, szpinak, pomidory, papryka, oliwki). Unikaj podwójnego sera i dużej ilości tłuszczu – to źródła tłuszczy nasyconych, groźnych dla Twojego zdrowia.

.

Zastanów się, czy w sposób w jaki w tym momencie rozkładasz posiłki jest dla Ciebie dobry. Czy masz energię do pracy, czas na zrealizowanie Twojej aktywności fizycznej? Czy Twoja waga utrzymuje się na stałym, pożądanym poziomie? Jeśli nie, to spróbuj coś zmienić i obserwuj jak się czujesz. Takie obserwacje i eksperymenty pozwolą Ci znaleźć najlepsze rozwiązanie. Powodzenia :)

.

Codziennie zastanawiasz się co zjeść w czasie pracy?
Szpinak z zieloną soczewicą

Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?

Pewnego dnia odkryjesz, że ten sposób odżywiania powoli niszczy Twoje zdrowie. Zamiast dostarczać energii do działania, takie dania odkładają się w tkance tłuszczowej, a Ty nadal czujesz głód, zmęczenie i irytację.

Wyobraź sobie, że w dwie godziny nauczysz się jak gotować szybko i zdrowo i na zawsze zapomnisz o wiecznym dylemacie co zjeść na lunch. Mogę Ci to pokazać, tylko czy jesteś gotowy/gotowa zacząć dbać o siebie? Kliknij aby dowiedzieć się więcej!

.

10 Responses

  1. Karolina

    Udostępniacie gdzieś może webinary po premierze? Będę w pracy i nie obejrzę :(

    Ja do pracy zabieram zazwyczaj kawałek obiadu lub sałatkę z ryżem/kaszą/makaronem pełnoziarnistym. Mam też dostęp do zakładowej stołówki, 100% zdrowia może to nie jest, ale zawsze trafi się jakaś sałatka, kasza i wege danie – dbają o wszystkich :)
    Dogadałam się też z dziewczynami ze zmiany – co dzień przynosimy owoce lub orzechy na przekąskę w czasie drugiej, krótszej przerwy.

    Znacie może jakieś domowe sposoby na wzmocnienie gardła osłabionego agresywną klimatyzacją? Mam z taką do czynienia w pracy (2 x po ok 2-2,5h dziennie) i naprawdę niedużo mi potrzeba, żeby załapać jakieś podrażnienia. Nawet najdrobniejsza wpadka (ostatnio skusiłam się na aż dwa małe, zbożowe herbatniczki) obniża mi odporność tak, że już kilka godzin po zaczynają się bóle i chrypki.

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Karolina,
      link do powtórki webinaru dostaną wszystkie osoby, które zapisały się na webinar. Link będzie aktywny przez 24 godziny, czyli cały piątek możesz oglądać :)

      Co do gardła, to spróbuj kleik z siemienia lnianego. Osobiście nie stosujemy, bo nie mamy takiej potrzeby, ale wiele osób sobie chwali. Należy łyżkę ziaren gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż powstanie taki kisiel. Potem odcedzasz ziarna i możesz dodać miód do smaku.

      Odpowiedz
  2. dominika

    Pisząc w skrócie: brakuje nam zdrowej żywności, jemy przekąski kiepskiej jakości, np. batony. Warto poświęcić czas na przygotowanie w domu zdrowych posiłków
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    Dominika

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Nie widziałam nigdzie wiarygodnych badań na temat szkodliwości mikrofalówki. Moim zdaniem jeśli ktoś ma wybór pomiędzy własnym domowym obiadem (odgrzanym w mikrofalówce), a fast-foodem to powinien wybrać mikrofalówkę.
      Zaciekawiło mnie, że w pracy jesz zdrowiej niż w domu :) Z czego to wynika? Napiszesz coś więcej? Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Anna

    Ale przecież słodka bułka w pracy tak pięknie osładza trudy ciężkiej pracy 😉 A mówiąc serio, staram się zabierać zdrowe przekąski z domu, ale w momentach spadku formy pobliska cukiernia z nimi wygrywa :)

    Odpowiedz
  4. Ala

    Ja zabieram do pracy przekąski typu marchewki, a ostatnio zrobiłam też hummus który idealnie pasuje do wszystkiego co można chrupać w pracy :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *