Chrupiące babeczki z granoli z daktylowym kremem

4

W letnie popołudnie na werandzie czy tarasie czas jakby się zatrzymuje. Bardzo lubię ten moment, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole na wspólne rozmowy i śmiechy. Słońce nie jest już takie intensywne, kolory stają się bardziej intensywne i cały świat robi się piękniejszy, a człowiek spokojniejszy. Oczywiście nie może zabraknąć pysznego deseru ze świeżymi owocami. Dzisiaj kolejny przepis na taki zdrowy deser, którym możecie zastąpić kupne lody czy ciastka.

Chrupiące babeczki z granoli z daktylowym kremem można również zjeść na śniadanie. Jeśli robiliście już granolę z mojego przepisu, to babeczki również nie sprawią Wam problemu. Robi się je bardzo podobnie, jedynie nie polecam dodawać całych orzechów, ponieważ są za duże i ciężko będzie uzyskać kształt babeczki.

Z podanych proporcji upiekłam 10 małych babeczek, zostało mi około 1/3 masy do której dodałam migdały i upiekłam jako granolę.

Składniki na babeczki:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1/4 szklanki pestek słonecznika
– 1/4 szklanki pestek dyni
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki ekspandowanego amarantusa
– 1 duży dojrzały banan
– 2 łyżki wody/mleka/soku owocowego

Wykonanie:
1. Banana zmiksuj z odrobiną wody lub soku.

2. Pozostałe składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj zmiksowanego banana i ponownie wymieszaj.

3. Tak powstałą masę nakładaj do foremek i ugnieć mocno palcem, tak aby masa przybrała skład foremki. Pozostaw zagłębienie w którym umieścisz krem.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Babeczki powinny się ładnie zrumienić.

5. Po ostudzeniu wyjmij z foremek, nałóż krem i udekoruj świeżymi owocami.

.

Do babeczek przygotuj zdrowy czekoladowy krem, spróbuj jednej z tych wersji:

naleśniki.png

Najprostszy krem z daktyli i orzechów

krem_czekoladowy2-600x350

Krem z dyni

krem_awokado-600x350

Krem z awokado

.

.

.

.

.

.

.

.

Lubisz letnie wieczory na tarasie? Masz jakieś szczególne wspomnienia? Ulubione desery?

 babeczki_z_granoli1.png

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *