Jeśli lubisz czekoladę to czekoladowy krem z awokado jest deserem o którym marzysz (nawet jeśli jeszcze o tym nie wiesz ;)). Lekka, gładka konsystencja, pyszny czekoladowy smak, a do tego samo zdrowie, czego chcieć więcej? 🙂
Chciałam napisać, że u nas ten deser pojawia się bardzo często, ale od kiedy mamy blender Vitamix zdecydowanie częściej przygotowujemy lody, a awokado przeważnie wędruje do sałatek lub na kanapki. Jednak przepis na ten czekoladowy deser jest zapisany w moim zeszycie z ulubionymi przepisami (a teraz także na blogu) i regularnie (chociaż nie bardzo często) do niego wracamy 🙂 Ponieważ…
AWOKADO:
- jest źródłem zdrowych tłuszczy (więcej na ten temat tutaj),
- poprawia nastrój (przeczytaj: 5 warzyw i owoców które uczynią Cię szczęśliwszym).
Wszystko co chcesz wiedzieć na temat awokado, przeczytasz tutaj.
Składniki (na 2 miseczki dla dużych łasuchów):
– 1 dojrzałe awokado
– 2 dojrzałe banany
– 1/4 szklanki mleka roślinnego
– 2 łyżki ksylitolu
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki karobu (lub kakao)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki krem.
Dając mniej mleka otrzymasz wersję domowej nutelli, którą możesz wykorzystać do smarowania na kanapki, przybrania ciasta czy jako nadzienie do naleśników 🙂 Prawda, że proste? Smacznego 🙂
.
Lubisz awokado?
Sprawdź również nasz przepis na sałatkę z awokado i zielonej soczewicy.
.
11 Comments
Mniaam 🙂 można dodać orzechów, będzie jeszcze bardziej nutellowe !
Uwielbiam takie kremy czekoladowe, próbowałam już samych bananów i kakao oraz daktyli i kakao. Koniecznie muszę spróbować dodać awokado.Bardzo je lubię!
Koniecznie 🙂 Szczerze polecam!! Zrób również z puree z dyni i orzechów nerkowca, to mój numer jeden 🙂 https://jakzdrowozyc.pl/krem-czekoladowy-do-ciast/
Super krem do naleśników 🙂 myślałam,że wyjdzie dosyć ciężki, ale nic podobnego, można pałaszować z pucharków 😉
Marysiu, ja dodałam 3 łyżki karobu bez kakao bo tak się zastanawiałam czy tam nie ma pomyłki w przepisie?
Czy po prostu dajemy łącznie 5 łyżek kakao lub karobu, albo 5 łyżek mieszanki obu?
Aga, to trochę tak jak z czekoladą, może być 30% kakao, a może 70% i więcej. Ja uwielbiam gorzkie czekolady, dlatego u mnie zawsze dużo kakao w przepisach, bo lubię czuć wyraźnie ten smak 🙂
No właśnie tak myślałam 🙂 Następnym razem dam 5 łyżek tak jak w przepisie bo też lubię mocno czekoladowe desery 😉
Witam!
Bardzo się cieszę, ze tu jestem!!! :-))) wcześniej po drodze i ja musiałam zrewidować swoje żywienie – to co Państwo prezentujecie to naprawdę samo zdrowie i bardzo fachowe podejście do tematu!!! Dziękuję bardzo i życzę wszelkiego DOBRA!
Teresa, dziękujemy za miłe słowa. Wkładamy w stronę wiele serca i pracy, miło, że ktoś to docenia. Zaglądaj do nas i zapraszam też na darmowe wykłady on-line 🙂
Witam 🙂 Czy zamiast mleka roślinnego mogę zastosować mleko krowie 2.0% ? 🙂
Tak, można zrobić taką zamianę.
Dzisiaj ruszam 😀 mniam