Zdrowy czekoladowy krem do naleśników

Zdrowy czekoladowy krem do naleśników

Zdrowy czekoladowy krem do naleśników

Jednym z naszych ulubionych śniadań są naleśniki z kaszy jaglanej. Bardzo często słyszę od Hani pytanie “kiedy będą naleśniki?” 🙂

Hania je te naleśniki, bez żadnych dodatków, a dla mnie i Tomka przygotowuję w kilka minut bardzo prosty i zdrowy krem czekoladowy z daktyli i orzechów nerkowca. Poza kremem do naleśników dodaję również banana, a latem inne owoce, np. brzoskwinie.

Jeśli chcesz otrzymać bardziej gęsty krem, taki do smarowania kanapek, to odlej część wody. Krem będzie gęstszy, ale trochę trudniej będzie go gładko zmiksować.

Zdradzę Ci jeszcze mój sekret 🙂 Resztki kremu, które zostają w blenderze miksuję z mlekiem roślinnym i otrzymuję czekoladowe mleko. Takie mleko wlewam później do kawy, pyszności!!

Składniki:
– 1/2 kubka suszonych daktyli
– 60 g orzechów nerkowca
– 2 łyżki kakao

Wykonanie:
1. Daktyle zalej na noc zimną wodą. Jeśli masz słabszy blender zamocz również orzechy.

2. Rano przełóż do blendera daktyle (wraz z wodą  w której się moczyły), orzechy i dwie łyżki kakao.

3. Zmiksuj na gładki krem. W naszym Vitamixie zajmuje to 2-3 minuty.

4. Kremem posmaruj naleśnik, dodaj plasterki banana i zwiń w rulon.

Smacznego 🙂

.

Więcej naszych ulubionych, śniadaniowych przepisów znajdziesz w darmowym e-booku. Zapraszamy!

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

.

8 Comments

  • AgaP Posted 10 stycznia 2016 21:53

    Mój ulubiony przepis na czekoladowy krem to:
    1/2 avokado
    1 banan
    10 daktyli
    2 łyżki kakao
    Wszystko zmiksować i pycha krem – ale Wasz też jest super- tylko mi się słabo zmiksował i był grudkowaty.

    • Marysia Pabich Posted 23 stycznia 2016 07:30

      Aga, dzięki za przepis 🙂 Też robimy z krem z awokado, to świetny sposób na przemycenie tego warzywa/owocu, dzieci nawet się nie zorientują 🙂
      Grudkowatość tego kremu zależy od mocy miksera i długości blendowania. Możesz też namoczyć orzechy na noc, powinno być łatwiej 🙂

  • KatJa Posted 28 października 2017 11:17

    Czy ten krem można zrobić wieczorem. Na śniadanie następnego dnia będzie dobry?

    • Marysia Pabich Posted 29 października 2017 08:32

      Tak, bez problemu. Czasami nam trochę zostaje i jemy przez kolejne kilka dni.

  • Iwona Posted 30 października 2017 08:02

    Krem genialny! Smakuje całej rodzince. Kolejny sposób na przemycenie dziecku orzechów ? Zdaniem syna: lepszy niż nutella! Uff… ?

    • Marysia Pabich Posted 30 października 2017 09:38

      Super 🙂 Bardzo się cieszę, nam też bardzo smakuje 🙂

  • Kasia Jot Posted 13 listopada 2017 17:33

    My też bardzo polubiliśmy ten krem. Robię podwójną porcję i przechowuję w słoiku w lodówce.

    • Marysia Pabich Posted 13 listopada 2017 18:35

      Fajny pomysł, będzie coś zdrowego i słodkiego na inne okazje, też tak zacznę robić. Dzięki 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *