Czy cytrusy wychładzają organizm?

5

Trwa sezon na owoce cytrusowe. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, a ostatnio również pomelo, właśnie zimą są u nas najtańsze.

Czy warto je jeść?

A może cytrusy wychładzają i lepiej z nich zrezygnować?

Opinia, że owoce cytrusowe wychładzają jest związana z medycyną chińską, kuchnią pięciu przemian czy ajuwerdą. Ale czy jest to potwierdzone badaniami? Fakt, te owoce nie pochodzą z naszej strefy klimatycznej i nie rosną w Polsce, ale czy to jest wystarczający argument, aby rezygnować z ich jedzenia?

Moim zdaniem nie!

.

Nie tylko nie ma badań potwierdzających wychładzający efekt cytrusów, ale są już badania, które udowadniają coś dokładnie przeciwnego.

Aby sprawdzić wpływ cytrusów na odczuwanie zimna, przeprowadzono badanie na grupie kobiet szczególnie wrażliwych na zimno (takich którym marzły stopy i dłonie). Grupa została podzielona na dwie podgrupy, jedna podgrupa dostała do picia sok pomarańczowy (świeżo wyciskany), a druga syntetyczny napój (tylko udający sok pomarańczowy, czyli placebo). Obie grupy myślały, że piją sok pomarańczowy.

Palce kobiet, które piły prawdziwy sok wychładzały się o połowę wolniej, a po włożeniu rąk do zimnej wody, ponownie szybciej się rozgrzewały.

Badanie to potwierdziło pozytywny wpływ cytrusów na krążenie krwi. Dzięki zawartości hesperydyny (rodzaj flawonoidów), cytrusy przyspieszają obieg krwi w organizmie. Największe stężenie hesperydyny znajduje się w białym miąższu skórki cytrusów, chociaż nie jest smaczna, to nie warto jej wyrzucać.

.

Dzięki wysokiej zawartości hesperydyny i przeciwutleniaczy cytrusy:

-przyspieszają naprawę DNA, co zapobiega nowotworom (w największym stopniu ze wszystkich pokarmów),

– obniżają ciśnienie krwi oraz ryzyko udaru i choroby serca.

.

Na co warto uważać?

Po pierwsze na grejfruty – te owoce nasilają działanie niektórych leków, a także wzmacniają pobudzający efekt kawy. Jeśli przyjmujesz leki, skonsultuj z lekarzem jedzenie grejpfrutów.

Po drugie skórka owoców cytrusowych jest pryskana, aby owoce te dobrze zniosły transport. Dlatego trzymaj owoce poza zasięgiem małych dzieci, a jeśli decydujesz się dodać skórkę pomarańczy czy cytryny do potrawy, to wcześniej porządnie ją wyszoruj. Nie zaszkodzi również mycie cytrusów zawsze przed ich obieraniem.

.

Co robić jeśli jednak jest Ci zimno?

Jak widzisz owoce cytrusowe nie wychładzają, a mają dużo cennych wartości i nie warto z ich zrezygnować. To co możesz zrobić, to zastanowić się czy w Twoim codziennym jadłospisie jest wystarczająca ilość gotowanych potraw. Jesienią i zimą warto postawić na zupy, a część surówek i sałatek zastąpić gotowanymi warzywami.

Polecam również rozgrzewające herbaty z imbirem i goździkami oraz ruch, który pobudza krążenie krwi (wystarczy kilka przysiadów i już robi się cieplej). Cytrusy pasują również do ciepłych dań, bardzo lubię zimową wersję owsianki z pomarańczami.

.

Mam nadzieję, że przekonałam Cię do cytrusów, bo warto je jeść, szczególnie zimą, kiedy naszych sezonowych owoców nie ma. To pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennych posiłków.

.

5 Responses

  1. Inga

    Dziękuję bardzo! Cytrusy smakują mi najbardziej zimą, ale to wychładzanie mnie blokowało i zawsze miałam dylemat, czy dobrze robię. Od dziś nie będę żałować sobie cytrusów:) Mam nadzieję, że ananasów wychładzanie też nie dotyczy :)

    Odpowiedz
  2. Ania W

    Dziekuje za ten tekst. Teoria o wychładzaniu organizmu przez cytrusy powstrzymywała mnie przed ich jedzeniem. Teraz juz mam pewność że jest inaczej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *