Sałatka z awokado i zielonej soczewicy

Ugotowaną zieloną soczewicę warto zawsze trzymać w lodówce. Przydaje się bardzo często jako dodatek do sałatek czy sosów. Szybko można z niej zrobić pastę na kanapki. Mając ugotowaną soczewicę zawsze wyczarujesz coś pysznego :)

Przeważnie gotuję soczewicę w jakimś konkretnym celu, ale zdarza się też, że gotuję ją tylko po to aby była w lodówce na wszelki wypadek. Jak już jest, to zawsze coś z jej udziałem się wymyśli. Tak właśnie było u nas dzisiaj, po treningu nie miałam siły aby szykować super obiad, czy iść na zakupy. Wykorzystałam to co było w lodówce i powstała pyszna sałatka z awokado i zielonej soczewicy, którą zjedliśmy z makaronem w sosie dyniowym (został od wczoraj).

Ugotowana zielona soczewica jest też moim wyjściem awaryjnym w sytuacji, kiedy córka nie chce jeść przygotowanego obiadu. Daję jej wtedy miseczkę soczewicy (bez żadnych dodatków), plus surowe warzywa i wiem, że zjadła wartościowy posiłek. To jeden z moich sposobów na małego niejadka :)

Przeczytaj dlaczego warto jeść soczewicę a potem przygotuj sobie taką sałatkę :)

Ta sałatka to również jeden z wartościowych posiłków jaki możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w naszym poradniku „Jak szybko przygotować zdrowy lunch do pracy?

Składniki:
– 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
– 1/2 dużego awokado
– 3 suszone pomidory
– 1 kiszony ogórek
– kilka liści sałaty rzymskiej
– 2 łyżki oleju z pomidorów
– szczypta soli

Wykonanie:
1. Awokado, kiszonego ogórka, pomidory pokrój w kostkę.

2. Sałatę podziel na drobne kawałki, krojąc lub rozrywając rękoma.

3. W misce umieść ugotowaną soczewicę i resztę składników.

4. Dodaj sól, olej i wymieszaj.

Gotowe :)

Zastanawiasz się czasem czy jak poznać czy awokado jest już dojrzałe? Jak je przechowywać po rozkrojeniu? Na te i inne pytania na temat awokado odpowiadamy tutaj.

sałatka z awokado

Jeśli podoba Ci się ten przepis, podziel się nim klikając w przyciski poniżej. Dziękujemy :)

Szukasz roślinnych przepisów?
Szpinak z zieloną soczewicą

Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?

Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?

Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!

Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?

Kliknij aby dowiedzieć się więcej!

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *