Szarlotka z kremem z kaszy jaglanej

16

Zanim przejdę do przepisu, krótka historia poszukiwania szarlotki idealnej :)

W zeszłym roku próbowałam zrobić szarlotkę w super zdrowej wersji (bez cukru, białej mąki, z małą ilością oleju). Poniżej zdjęcie, a przepis na tę szarlotkę znajdziecie tutaj. Wyszła smaczna, ale nie taka mięciutka i słodka jak u mamy.

szarlotka wegańska

.

Kolejny przepis jaki wypróbowałam pochodził z bloga WegAnka.
Moja pełnoziarnista szarlotka bez cukru na zdjęciu poniżej, a po przepis zapraszam na blog WegAnka. Szarlotka wyszła smaczna, ale nadal daleka do szarlotki idealnej. Za to dużym plusem tej szarlotki jest prostota wykonania i oczywiście brak cukru.

szarlotka wegańska

.

Ostatnia wersja szarlotki to połączenie kilku przepisów i twórczość własna :) Ta szarlotka zdecydowanie najbardziej mi smakowała. Zatem szykuj składniki i do roboty. Tylko od razu ostrzegam, że wykonanie tego ciasta wymaga zgrania w czasie kilku elementów, więc nie planuj w międzyczasie innych czynności. Musisz całkowicie skupić się na przygotowaniu ciasta, ale zapewniam, że warto :)

Dużym pomocnikiem, jest tu blender, w którym rozdrobnisz jabłka, zamiast ścierać je na tarce. Ja użyłam suchego pojemnika od Vitamixa. Oczywiście możesz jabłka zetrzeć na tarce, ale zajmie to więcej czasu.

Szarlotka jest najlepsza pierwszego i drugiego dnia. Więc jeśli nie planujesz zjadać jej w dużych ilościach to zaproś gości lub zrób z połowy składników w mniejszej blaszce.

Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa pełnoziarnista)
– 1/2 szklanki ksylitolu (zmiksowanego w blenderze na drobny proszek, jak cukier puder)
– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka sody
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego
– 1/2 szklanki zimnej wody
– cynamon
– 1kg jabłek

Składniki na krem:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
– 3 szklanki mleka roślinnego (kupne sojowe lub domowe np. z orzechów nerkowca)
– 3 łyżki oleju
– sok z połowy cytryny
– szczypta soli
– 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąki, sodę i ksylitol. Dodaj olej, wodę i wyrób gładkie ciasto.

2. 2/3 ciasta owiń w folię i włóż do lodówki. 1/3 również w folii włóż do zamrażarki.

3. Zacznij przygotowywać krem. Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę jaglaną (przepłukaną na sitku zimną wodą i przelaną wrzątkiem), sok z cytryny, sól, olej i ksylitol. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4. W tym czasie zetrzyj jabłka na tarce (nie zapomnij pomieszać kremu co jakiś czas).

5. Po około 15 minutach od rozpoczęcia gotowania kremu, wyjmij ciasto z lodówki. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz je rozwałkować lub rozgnieść palcami) i wstaw do pieca na 5 minut (temperatura 160 stopni).

6. Na podpieczony spód wyłóż starte jabłka.

7. Kiedy krem będzie gęsty i zacznie „strzelać” podczas mieszania, przestań gotować i zmiksuj go końcówką blendera na gładki budyń. Krem szybko zastyga, dlatego bezpośrednio po zmiksowaniu należy go wyłożyć na podpieczony wcześniej spód ciasta i jabłka.

8. Na krem zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta (tę która była w zamrażarce). Całość przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i wstaw do pieca na 35 minut (temperatura 180 stopni). Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut.

Smacznego :)

szarlotka z kremem z kaszy jaglanej

Jeśli podobał Ci się ten wpis podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy :)

.

16 Responses

  1. Kasia

    Mam pytanie: jak gotować krem – pod przykryciem, czy bez? Gotowałam dosyć długo pod przykryciem i masa jest bardzo rzadka. Po zmiksowaniu krem super gładki i pyszny, ale nadal zbyt rzadki żeby wylać na ciasto. Będę chyba musiała to zredukować na wolnym ogniu.

    Odpowiedz
      • Kasia

        Mój nie chciał zgęstnieć po lekkim przestudzeniu, zredukowałam troszkę po zmiksowaniu i dodałam łyżkę kaszy manny. Krem palce lizać! Na drugi raz będę gotowała go bez przykrycia, a drugi raz na pewno nastąpi bo szarlotka jest przepyszna – właśnie się nią zajadam. Pozdrawiam Was serdecznie i dziękuję za wartościowego bloga. Mogę powiedzieć, że dzięki diecie roślinnej moje życie zmieniło się na lepsze, a to między innymi Wasza zasługa :)

        Odpowiedz
  2. Iza

    Właśnie robie szarlotkę. Może rzeczywiście te 3 szklanki to za dużo mleka, bo moja masa też jest bardzo rzadka :(

    Odpowiedz
  3. Aga

    Coś pysznego! :)
    Ciasto zdecydowanie na dużą blachę, ładnie wyrasta :)
    A krem fantastyczny! Zastanawialiśmy się z chłopakiem czy dawać go do ciasta czy lepiej od razu zjeść… :)) powstrzymaliśmy się, choć było ciężko.. :)
    Krem zrobiliśmy na mleku kokosowym i olej też daliśmy kokosowy, gotowaliśmy mieszając dobre 30 minut. Wyszedł gęsty, pyszny.. :)
    Pozdrawiamy

    Odpowiedz
      • Aga

        Oj tak, z owocami czy z orzechami to będzie wypasiony deser :)
        Ten krem można serwować na wiele sposobów i u nas będzie często gościć :)
        Jemy dużo kaszy jaglanej, ale na słodko dopiero zaczynamy :)

        Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Niestety kruche ciasta wymagają takiej duzej ilości oleju. Nie znam przepisu z mniejszą ilością. Ale ciasta wychodzi naprawdę dużo, więc w jednej porcji jest odpowiednio mniej oleju.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *