Szpinak z zieloną soczewicą

2

Dawno nie było przepisu ze szpinakiem, ale mam nadzieję, że pamiętacie dlaczego warto jeść zielone liście 😉

My najczęściej jemy makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami lub wykorzystujemy szpinak w koktajlach.

Dzisiaj mam dla Was nowy pomysł na wykorzystanie szpinaku, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Tak przygotowany szpinak możesz podać z kaszą, wymieszać z makaronem lub zapiec w zapiekance. A jeśli coś zostanie z obiadu, to możesz również zmiksować i wykorzystać jako pastę do chleba.

Składniki:
– 0,5 kg świeżego szpinaku
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
– sól, pieprz
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:
1. Cebulę podsmaż na oleju.

2. Dodaj pokrojony szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut (możesz dodać odrobinę wody).

3. Dodaj ugotowaną soczewicę i przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie i płatki drożdżowe), wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka minut.

Smacznego :)

Szpinak z zieloną soczewicą

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *