Bardzo lubię gotowaną kapustę, ale nigdy nie umiałam jej ugotować tak, abym była w 100% zadowolona. Teraz mam już przepis, który jest idealny i mogę się cieszyć smakiem gotowanej kapusty kiedy tylko przyjdzie mi ochota. Oczywiście zakładając, że w pora roku jest odpowiednia dla młodej kapusty 🙂
Gotowana młoda kapusta z koperkiem może być dodatkiem do obiadu, ale równie dobrze smakuje ze świeżym razowym pieczywem. Ja ją uwielbiam i tej wiosny nie będę sobie żałować kapusty 🙂 Razem z kapustą jemy kotlety z soczewicy, a wczoraj były kotlety z brokuła.
Zanim przejdę do przepisu zapraszam Cię do poznania 4 zasad zdrowego odżywiania rodziny. Opracowałam je, aby rodzice nie musieli się ciągle zastanawiać czy dobrze karmią swoje dzieci, ale jeśli jeszcze nie masz dzieci (lub są one już dorosłe), również możesz skorzystać z tych zasad. Kliknij, aby pobrać pigułkę wiedzy o odżywianiu 🙂
Składniki:
– 1 cebula
– 1 młoda kapusta
– 1/2 szklanki mleka sojowego
– 1 łyżka mąki
– 2 ząbki czosnku
– 1 pęczek koperku
– olej do smażenia
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej i zrumień na nim drobno pokrojoną cebulę.
2. Dodaj poszatkowaną kapustę, łyżeczkę soli i 1/2 szklanki wody. Gotuj przez 15 minut.
3. Dodaj czosnek (drobno posiekany lub wyciśnięty), pokrojony koperek oraz mąkę dokładnie rozmieszaną w mleku sojowym. Gotuj kolejne 10 minut.
4. Gdy kapusta będzie gotowa dodaj pieprz i ewentualnie więcej soli.
Smacznego 🙂
Przepis znaleziony na blogu: vegancorner.pl
2 Comments
Wracam do tego przepisu co rok. Od tyylu lat. Najlepszy 😊🤗
Super 🙂 Bardzo się cieszę. Też już myślałam o tej kapuście, ale jeszcze nie robiłam w tym roku.