Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

 

Kasza jaglana to po owsiance drugie najczęściej jedzone u nas śniadanie i nie tylko dlatego, że jest zdrowa, po prostu wszyscy bardzo ją lubimy. Zimą przeważnie jemy jaglankę z bakaliami, a latem z owocami. Kaszę gotuję wieczorem, także rano zostaje tylko zmielenie i dołożenie owoców. Chyba nie można sobie wyobrazić prostszego śniadania.  A jest przepyszne, kasza ma fajną, luźną konsystencję i jest lekko słodka, co idealnie komponuje się z truskawkami.

Kasza jaglana z owocami to śniadanie , którym można cieszyć się cały rok, zmieniając tylko owoce. Zimą świetnie smakuje z kiwi i ananasem 🙂

Składniki (dla 3 osób):
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 2 banany
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– truskawki lub inne owoce (nektarynki, kiwi, jagody)

1. Wieczorem kaszę przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem. Zagotuj 2,5 szklanki wody, do wrzątku wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem przez 20 minut (bez mieszania).

2. Rano do kaszy wlej mleko, dodaj siemię lniane, wkrój banany i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

3. Powstałą kaszkę przełóż do miseczek i udekoruj dowolnymi owocami.

Smacznego 🙂

Drugi przepis na kaszę jaglaną z owocami tutaj.

kasza jaglana z owocami

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

2 Comments

  • ewczaa Posted 5 grudnia 2015 10:57

    a probowaliscie jaglanke z komosy?
    niestety skonczyla mi sie kasza jaglana, ale komosa tez sie sprawdza ciekawie 🙂

    • Marysia Pabich Posted 6 grudnia 2015 22:32

      Próbowałam tylko raz i nie wyszło mi nic ciekawego. Ale chyba zrobiłam za słodkie, za dużo daktyli. Muszę spróbować jeszcze raz 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *