W upalne dni nasze obiady są szybkie, nie wymagają wiele gotowania i opierają się na sezonowych produktach. Chciałam napisać, że na tanich sezonowych produktach, ale mam wrażenie, że w tym roku nic nie jest tanie. Macie podobne wrażenie?
Do tego sosu wykorzystałam słodkie, malinowe pomidory i zagęściłam go orzechami nerkowca. Wyszedł pyszny, kremowy sos. Nie wiem czy w każdym blenderze wyjdzie taka fajna konsystencja sosu, my korzystamy w domu z blendera Vitamix, więc jeśli masz słabszy blender, to warto namoczyć wcześniej orzechy.
Składniki:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 3 duże malinowe pomidory
– 40 g orzechów nerkowca
– 1 ząbek czosnku
– 3 duże liście jarmużu
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
– jedna cukinia (do przygotowania makaronu)
Wykonanie:
1. Soczewicę opłucz na sitku. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut.
2. Pomidory, czosnek, orzechy i płatki drożdżowe umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładki, kremowy sos.
3. Sosem zalej ugotowaną soczewicę, dodaj pieprz i sól do smaku. Podgrzej do ulubionej temperatury, sosu nie musisz zagotować i możesz zjeść go nawet na zimno.
4. Dodaj drobno pokrojony jarmuż i przełóż sos na przygotowany wcześniej makaron. Najlepiej surowy makaron z cukinii 😉
Smacznego 🙂
.
Chcesz więcej przepisów? Sprawdź te linki:
>> 8 inspiracji na letnie obiady
>> Szybkie przepisy na sałatki i obiady w 30 minut
2 Comments
Pyszny sos z najlepszych pomidorów:)
Oj tak 🙂 Malinowe pomidorki są przepyszne 🙂