Naleśniki bez jajek

Kolorowe naleśniki bez jajek

Kolorowe naleśniki bez jajek

Przez ostatnie kilka lat robiłam tylko i wyłącznie naleśniki z kaszy jaglanej, aż pewnego dnia w naszym domu skończyła się kasza jaglana. Zaczęłam wtedy szukać innego sposobu na roślinne naleśniki. Zainspirowana przepisem z Jadlonomii i prośbami Hani o kolorowe naleśniki powstał przepis na różowe naleśniki.

Jajka są tu zastąpione przez płatki owsiane. Naleśniki się nie drą, nie przywierają do patelni i szybko się smażą. Od początku roku robiłam już chyba 6 razy 🙂

Do naleśników polecam ten czekoladowy krem z daktyli i nerkowców >>

Składniki (na 10-12 naleśników):
– 2/3 kubka płatków owsianych lub mąki owsianej
– 1 kubek mąki pszennej
– 1 kubek mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
– 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
– 200 ml soku z buraka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka ksylitolu (można pominąć)
– 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę).

2. Dodaj mleko i łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby płatki napęczniały.

3. Po tym czasie ciasto zgęstnieje i będzie wymagało dodatkowego płynu. W zależności od koloru jaki chcesz uzyskać, wlej od 100 do 200 ml soku z buraka. Jeśli ciasto nadal będzie za gęste, dolej wody. Możesz zamienić sok z buraka na wodę, aby otrzymać tradycyjne naleśniki.

4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Smacznego 🙂

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

8 Comments

  • asia Posted 15 lutego 2019 19:44

    Naleśniki są super. najlepsze jakie do tej pory jadłam!!!! Rodzina zachwycona. Naleśniki zjedliśmy z nutellą z ciecierzycy.

    • Marysia Pabich Posted 16 lutego 2019 08:44

      Bardzo się cieszę 🙂 Nutelli z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, ale wpisują na swoją listę.

  • Marysia Posted 12 marca 2019 13:58

    Naleśniki wyszły pyszne, nie byłam pewna soku z buraka ale wszystko fajnie zagrało.

    • Marysia Pabich Posted 12 marca 2019 14:25

      Bardzo się cieszę 🙂

  • TotalCBD Posted 10 grudnia 2021 13:53

    Przepyszne naleśniki! Ja dodatkowo dodaje sobie do nich wegańskie białko konopne dzięki czemu są jeszcze bogatsze o wartości odżywcze.

    • Marysia Pabich Posted 10 grudnia 2021 14:00

      Bardzo się cieszę 🙂 Ja próbuję od kilku miesięcy włączyć trochę odżywki białkowej, ale smak mnie nie zachęca…

  • Agnieszka Posted 22 lutego 2022 21:38

    Pani Marysiu,

    a czym mogę zastąpić mąkę pszenną? Nie możemy mąki pszennej, orkiszową możemy.

    • Marysia Pabich Posted 23 lutego 2022 08:04

      Aga, mąką orkiszowa będzie super. Też często z niej korzystam. Płatki owsiane muszą zostać, bo to one fajnie sklejają ciasto.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *