Przez ostatnie kilka lat robiłam tylko i wyłącznie naleśniki z kaszy jaglanej, aż pewnego dnia w naszym domu skończyła się kasza jaglana. Zaczęłam wtedy szukać innego sposobu na roślinne naleśniki. Zainspirowana przepisem z Jadlonomii i prośbami Hani o kolorowe naleśniki powstał przepis na różowe naleśniki.
Jajka są tu zastąpione przez płatki owsiane. Naleśniki się nie drą, nie przywierają do patelni i szybko się smażą. Od początku roku robiłam już chyba 6 razy 🙂
Do naleśników polecam ten czekoladowy krem z daktyli i nerkowców >>
Składniki (na 10-12 naleśników):
– 2/3 kubka płatków owsianych lub mąki owsianej
– 1 kubek mąki pszennej
– 1 kubek mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa)
– 2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
– 200 ml soku z buraka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka ksylitolu (można pominąć)
– 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, zmielone płatki owsiane, sodę).
2. Dodaj mleko i łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby płatki napęczniały.
3. Po tym czasie ciasto zgęstnieje i będzie wymagało dodatkowego płynu. W zależności od koloru jaki chcesz uzyskać, wlej od 100 do 200 ml soku z buraka. Jeśli ciasto nadal będzie za gęste, dolej wody. Możesz zamienić sok z buraka na wodę, aby otrzymać tradycyjne naleśniki.
4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
8 Comments
Naleśniki są super. najlepsze jakie do tej pory jadłam!!!! Rodzina zachwycona. Naleśniki zjedliśmy z nutellą z ciecierzycy.
Bardzo się cieszę 🙂 Nutelli z ciecierzycy jeszcze nie robiłam, ale wpisują na swoją listę.
Naleśniki wyszły pyszne, nie byłam pewna soku z buraka ale wszystko fajnie zagrało.
Bardzo się cieszę 🙂
Przepyszne naleśniki! Ja dodatkowo dodaje sobie do nich wegańskie białko konopne dzięki czemu są jeszcze bogatsze o wartości odżywcze.
Bardzo się cieszę 🙂 Ja próbuję od kilku miesięcy włączyć trochę odżywki białkowej, ale smak mnie nie zachęca…
Pani Marysiu,
a czym mogę zastąpić mąkę pszenną? Nie możemy mąki pszennej, orkiszową możemy.
Aga, mąką orkiszowa będzie super. Też często z niej korzystam. Płatki owsiane muszą zostać, bo to one fajnie sklejają ciasto.