Nie ma działki, nie mam grilla, dlatego postanowiłam zrobić szaszłyki w piekarniku 🙂 Jednocześnie upiekły się ziemniaki i obiad gotowy.
Użyłam gotowego tofu marynowanego, ale możesz zamienić je na tofu wędzone, lub samodzielnie zamarynować tofu naturalne (najprostszy sposób, to namoczyć je w sosie sojowym na kilka godzin).
Jakie warzywa do szaszłyków?
– cukinia,
– papryka,
– cebula,
– bakłażan,
– pomidorki koktajlowe,
– marchew,
– szparagi,
– ziemniaki.
Więcej zdrowych, roślinnych przepisów znajdziesz w moim e-booku Zdrowe i Szybkie Obiady >>
A teraz już przepis na wegańskie szaszłyki z piekarnika 🙂
Składniki (na 6 szaszłyków):
– 250g drobnych pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 200 g tofu
– 2 łyżki płatków drożdżowych (jeśli jeszcze nie znasz tych płatków, to przeczytaj Płatki drożdżowe – czym są, jak używać, gdzie kupić? >>)
– 2 łyżki ziół prowansalskich
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić szaszłyki w piekarniku?
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
2. Paprykę, cebulę umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i odetnij z nich nóżki.
3. Paprykę, cebulę i pieczarki umieść w misce, polej oliwą z oliwek, dodaj płatki drożdżowe i zioła. Wymieszaj.
4. Tofu pokrój w kostkę.
5. Wszystkie składniki nabijaj naprzemiennie na patyki i ułóż na kratce.
6. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Z szaszłyków mogą kapać soki i oliwa, dlatego pod kratką dobrze jest umieścić blachę z papierem do pieczenia (u mnie na tej blaszce piekły się ziemniaki).
Smacznego 🙂
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
4 Comments
O! Super opcja na szaszłyki z piekarnika 🙂 dotąd tylko kojarzyły mi się z grillem, ale w sumie – tak samo można je przygotowac w piekarniku 🙂
Uwielbiam warzywne szaszłyki, ja bardzo często wymieniam zwykłą oliwę na taka z dodatkiem chili 🙂
Nawet nie myszlałem o tym że można zrobić szasłyk w piekarniku. Smaczny przepis!
Moim zdaniem są nawet lepsze niż z grilla, wszystko jest równo przypieczone.