Wegańskie szaszłyki z piekarnika

Wegańskie szaszłyki z piekarnika

Wegańskie szaszłyki z piekarnika

Nie ma działki, nie mam grilla, dlatego postanowiłam zrobić szaszłyki w piekarniku 🙂 Jednocześnie upiekły się ziemniaki i obiad gotowy.

Użyłam gotowego tofu marynowanego, ale możesz zamienić je na tofu wędzone, lub samodzielnie zamarynować tofu naturalne (najprostszy sposób, to namoczyć je w sosie sojowym na kilka godzin).

Jakie warzywa do szaszłyków?
– cukinia,
– papryka,
– cebula,
– bakłażan,
– pomidorki koktajlowe,
– marchew,
– szparagi,
– ziemniaki.

Więcej zdrowych, roślinnych przepisów znajdziesz w moim e-booku Zdrowe i Szybkie Obiady >>

A teraz już przepis na wegańskie szaszłyki z piekarnika 🙂

Składniki (na 6 szaszłyków):
– 250g drobnych pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 200 g tofu
– 2 łyżki płatków drożdżowych (jeśli jeszcze nie znasz tych płatków, to przeczytaj Płatki drożdżowe – czym są, jak używać, gdzie kupić? >>)
– 2 łyżki ziół prowansalskich
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić szaszłyki w piekarniku?
1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

2. Paprykę, cebulę umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i odetnij z nich nóżki.

3. Paprykę, cebulę i pieczarki umieść w misce, polej oliwą z oliwek, dodaj płatki drożdżowe i zioła. Wymieszaj.

4. Tofu pokrój w kostkę.

5. Wszystkie składniki nabijaj naprzemiennie na patyki i ułóż na kratce.

6. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Z szaszłyków mogą kapać soki i oliwa, dlatego pod kratką dobrze jest umieścić blachę z papierem do pieczenia (u mnie na tej blaszce piekły się ziemniaki).

Smacznego 🙂

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

4 Comments

  • Monika Posted 30 czerwca 2022 13:59

    O! Super opcja na szaszłyki z piekarnika 🙂 dotąd tylko kojarzyły mi się z grillem, ale w sumie – tak samo można je przygotowac w piekarniku 🙂

  • Andrzej Posted 6 lipca 2022 10:52

    Uwielbiam warzywne szaszłyki, ja bardzo często wymieniam zwykłą oliwę na taka z dodatkiem chili 🙂

  • slaskiezpomyslem Posted 30 sierpnia 2022 09:10

    Nawet nie myszlałem o tym że można zrobić szasłyk w piekarniku. Smaczny przepis!

    • Marysia Pabich Posted 30 sierpnia 2022 09:42

      Moim zdaniem są nawet lepsze niż z grilla, wszystko jest równo przypieczone.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *