Pamiętacie przepis na tartę ze szparagami? Ładnie wygląda i jest pyszna, ale jednak za dużo pracy, jak na kolację w ciągu tygodnia. Dlatego przerobiłam przepis i powstały wytrawne muffinki z tofu, które robi się błyskawicznie 🙂
Muffinki są bardzo miękkie i delikatne (trzeba jeść je widelcem). Robiłam z dodatkiem czarnej soli, więc Tomek myślałam, że to z jajek. W ostatnim miesiącu jedliśmy już 4 razy, żeby dobrze wykorzystać sezon na szparagi.
Przepis trafia również do zestawienia 13 pomysłów na tofu >>
Składniki:
– kostka tofu naturalnego (180 g)
– 1/2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego bez cukru
– 1 łyżeczka kurkumy
– 3 łyżki płatków drożdżowych
– 1/2 łyżeczki czarnej soli
– pieprz
– szparagi lub inne warzywa do dekoracji
Wykonanie:
1. Tofu pokrusz i umieść w pojemniku blendera.
2. Dodaj mleko roślinne, kurkumę, płatki drożdżowe, pieprz i sól.
3. Zmiksuj na gładką, płynną masę.
4. Przełóż do foremek na muffinki, na wierzchu ułóż warzywa.
5. Wstaw do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) na 25 minut. Zjadaj po lekkim wystudzeniu.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
3 Comments
Świetny pomysł, właśnie mam tofu w lodówce
jakie warzywa można dodać zamiast szparagowa? brokuł się nada?
Aniu, nie robiłam z brokułem, ale myślę, że będzie ok. Nie dawałabym warzyw, które puszczają dużo wody (jak cukinia). Możesz zrobić też bez warzyw i dodać sałatkę.