Zdrowotne właściwości brokułów

Zdrowotne właściwości brokułów

Zdrowotne właściwości brokułów

Brokuły to rośliny z rodziny krzyżowych czyli tej samej co kapusta, kalafior czy jarmuż. Znane są od co najmniej 2000 lat, wywodzą się z terenów Turcji. Obecnie główne uprawy znajdują się w Kanadzie i Japonii.

Chociaż przeważnie jemy tylko kwiat, równie wartościowe są zielone liście odchodzące od łodygi oraz kiełki brokuła, które można przygotować w domu. Kupione brokuły należy przechowywać w lodówce i zjeść w przeciągu 2 dni, zanim zaczną żółknąć i usychać.

Zdrowotne właściwości brokułów są ogromne i różnorodne.

właściwości brokułów

Więcej o sulforafanie i o tym dlaczego warto jeść brokuły również na surowo pisaliśmy tutaj.

Na naszej stronie znajdziesz również przepisy na sałatkę z surowego brokuła oraz brokułową zupę krem. Smacznego i na zdrowie 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *