Zupa krem z kalafiora

Lubisz zupy krem? Ja bardzo, mają dużo warzyw, są gęste, sycące i aromatyczne, a do tego pięknie wyglądają i łatwo się je robi.

Dzisiaj zapraszam Cię na zupę krem z kalafiora i pietruszki. Nie miałam białej cebuli, dlatego wykorzystałam pora. Na co dzień korzystam z czerwonej cebuli, ma więcej wartości odżywczych niż biała, ale nie chciałam żeby cebula popsuła jasny kolor zupy.

Składniki na 2 porcje:
– 1/2 główki kalafiora (zimą możesz korzystać z mrożonego)
– 10 cm kawałek pora (biała część)
– 2 małe pietruszki
– 1 ziemniak
– 500ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki mleka kokosowego

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pora pokrojonego w plasterki.

2. Dodaj pokrojone w kostkę pietruszki i podsmażaj kilka minut.

3. W tym czasie pokrój w kostkę kalafiora i obranego ziemniaka.

4. Warzywa dodaj do garnka, zalej bulionem. Gotuj przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ja korzystałam z gotowej kostki  bulionowej warzywnej, dlatego nie dodawałam już innych przypraw, ani soli. Jeśli masz domowy bulion, to zupę należy dosolić do smaku.

5. Gotową zupę zmiksuj na krem. Dodaj mleko kokosowe i płatki drożdżowe, dokładnie wymieszaj.

Zupę zjedliśmy z uprażonymi pestkami dyni.
Tutaj znajdziesz 7 pomysłów na dodatki do zup krem >>

Smacznego!
.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *