Ciasto z ciecierzycy z kokosowym kremem

Ciasto z ciecierzycy z kokosowym kremem

Ciasto z ciecierzycy z kokosowym kremem

Ciecierzyca, kasza jaglana… jeszcze trzy lata temu, nie bardzo wiedziałam co to jest, jak to ugotować, a już na pewno nie uwierzyłabym, że można z tego zrobić ciasto. A jednak można 🙂 Ciasto bezglutenowe (my akurat nie unikamy glutenu, ale dla części z Was to może być ważne) i bez nabiału.

Świeże truskawki aż się proszą o przygotowanie letniego deseru i ciężko im się oprzeć. Jeśli szukasz przepisu na lekkie, letnie ciasto, to koniecznie wypróbuj 🙂

Składniki na ciasto:
– 300 g suchej ciecierzycy
– 9 łyżek kakao
– 12 łyżek ksylitolu (ewentualnie cukru)
– 9 łyżek mleka roślinnego (np. domowego z migdałów)
– jeden dojrzały banan
– 2 łyżeczki sody
– 6 łyżek oleju
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– duża szczypta soli

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc, rano odcedź i ugotuj do miękkości. Zostaw do ostudzenia.

2. W dużej misce umieść ciecierzycę i pozostałe składniki. Zmiksuj na masę (ja używam ręcznego blendera – żyrafy).

3. Przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 stopni, przez 45-60 minut (do suchego patyczka).

.

Składniki na krem:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka roślinnego
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sok z 1/2 cytryny
– szczypta soli
– 3-4 czubate łyżki ksylitolu lub cukru
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– świeże owoce do dekoracji
– 2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem, aby pozbyć się jej goryczki.

2. W garnku umieść wszystkie składniki, poza wiórkami kokosowymi, czekoladą i owocami.

3. Gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje do konsystencji budyniu i zacznie pryskać. Im bardziej gęsta masa, tym częściej trzeba ją mieszać.

4. Gdy masa będzie gęsta, zestaw z ognia, dodaj wiórki kokosowe i natychmiast zmiksuj.

5. Zmiksowany krem przełóż na upieczone ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Udekoruj owocami.

6. Ciasto zostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego 🙂

.

jak ograniczyć cukier w diecie dziecka?

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

24 Comments

  • Mania Posted 7 czerwca 2016 17:02

    A mozna zastapic ciecierzyce maka z niej?
    POzdrawiam

    • Marysia Pabich Posted 7 czerwca 2016 20:12

      Jeszcze nic nie piekłam z mąki z ciecierzycy. Możesz spróbować, ale pewnie będzie trzeba dać więcej mleka 🙂

  • Dominika Posted 7 czerwca 2016 18:34

    Wygląda jak… zwykły, niezdrowy placek. A tyle dobroci w sobie kryje… 🙂 Ja pierwsze zdrowe ciasto zrobiłam z fasoli, muszę spróbować nowych przepisów, więc może kiedyś skorzystam i z tego. 🙂

    • Marysia Pabich Posted 7 czerwca 2016 20:13

      Polecam gorąco 🙂 Gwarantuję, że nikt nie pozna z czego to ciasto jest zrobione 🙂

  • asia Posted 10 czerwca 2016 21:35

    w sprawie ksylitolu to przesada. Jego najwyżej 2 łyżki można dodać. Na tę ilość ciasta do pieczenia i jedną do masy.Mam nadzieję, ze to pomyłka w druku. kakao dla mnie też zdecydowanie za dużo. 3 kopiaste łyżki zdecydowanie wystarczą. Zarówno ilościowo i jakościowo. Dzięki za inspiracje. Pozdrawiam 🙂

    • Marysia Pabich Posted 11 czerwca 2016 16:00

      Asia, dlaczego tak uważasz? Jeśli chodzi o kakao, to ja bardzo je lubię. Czekolada minimum 70% kakao, w ciastach czekoladowych też lubię jak jest dużo, ale to oczywiście kwestia gustu 🙂

  • Lucy Posted 14 czerwca 2016 09:15

    Krem jaglany pominę, ale z chęcią wypróbuję Twój przepis na ciasto. Dzięki za inspirację

    • Marysia Pabich Posted 14 czerwca 2016 15:01

      Oczywiście możesz tak zrobić, robię podobne ciasteczka bez kremu i są bardzo dobre. Ale krem polecam wypróbować, ja robię bardzo podobny również do tarty i szarlotki, a moja mam nawet do tortu. Uwielbiamy ten krem 🙂

  • Dziubdziak.pl Posted 14 czerwca 2016 09:20

    Wygląda przepysznie! Na pewno spróbuję zrobić 🙂

    • Marysia Pabich Posted 14 czerwca 2016 15:02

      Polecam 😉

  • Emi Posted 24 czerwca 2016 12:08

    Mam pytanie. Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?

    • Marysia Pabich Posted 24 czerwca 2016 12:50

      22 X 27 cm

  • renatam Posted 23 lipca 2016 19:03

    pyszne, tylko zastępowałam ksylitol erytrolem i wyszło za mało słodkie. super przepis i naprawdę nikt się nie poznał z czego jest poprostu brownie:)

  • Sylwia Posted 30 maja 2017 11:29

    Czy można zastąpić ciecierzycę suchą tą z puszki? Jeśli tak to ile jej wtedy użyć? Pozdrawiam 🙂

    • Marysia Pabich Posted 30 maja 2017 12:30

      Można zastąpić, to na pewno 🙂 Ale z ilością gorzej, tak na oko, to myślę, że 2 kubki takie po 300 ml. Jak będę robiła, to sprawdzę ile jej wychodzi po ugotowaniu.

      • Agata Posted 2 czerwca 2017 21:56

        Ja dziś użyłam 400g ciecierzycy z puszki i wyszło super. Ale też dodałam trochę więcej siemienia 😉
        Ten przepis jest genialny! Będę często wracać do tego ciasta, dziękuję 🙂

        • Marysia Pabich Posted 3 czerwca 2017 07:46

          Agata, wielkie dzięki za informacje 🙂 Ciesze się ze ciasto smakowało 🙂

  • Marta Posted 16 lutego 2018 08:26

    Jeśli zamiast cukru dodam miód , to ciasto i krem się uda?

  • Marysia Pabich Posted 16 lutego 2018 08:59

    Teoretycznie powinno się udać, ale miód ma jednak swój charakterystyczny smak i ciężko powiedzieć co wyjdzie. Dlaczego chcesz zrobić taką zamianę?

    • Marta Posted 18 lutego 2018 14:57

      Zrobiłam wczoraj 🙂 Wyszlo bardzo dobre 🙂 tylko ciasto troche za mocno zbite. Mój blender się dusił, musiałam mu pomóc – ugniotłam ciecierzycę tłuczkiem do ziemniaków. Jakiego blendera używasz Marysiu? A ja ogólnie nie mogę jeść cukru, mąki, i wielu innych rzeczy. W tym też nie powinnam jeść kaszy jaglanej, ale że dobrze sie po niej czuję, to zaczęłam ją wprowadzać. Jestem na diecie scd, stąd moje pytanie o zamianę cukru na miód.

      • Marysia Pabich Posted 19 lutego 2018 11:00

        Do tego ciasta używam ręcznego blendera firmy Bosch. Ciecierzyca musi dobrze ugotowana. Łatwiej też zmiksować taką gotową ze słoika czy puszki, ale ja zawsze gotuję z suchych i też daję radę zmiksować.

        • Marta Posted 20 lutego 2018 13:00

          no to Twój ma dużą moc 🙂 ja mam taki byle jaki, ma chyba tylko 180 W. Trzeba zainwestować w lepszy 🙂

          • Marysia Pabich Posted 21 lutego 2018 08:46

            Sprawdziłam, moc mojego blendera to 600W.

  • Marta Posted 25 lutego 2018 15:24

    TO faktycznie duża różnica między moim blenderem a Twoim! :O

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *