Pieczona dynia

10

Pieczona dynia i warzywa korzeniowe mogą być samodzielną przekąską np. do wieczornego filmu lub dodatkiem do obiadu. W taki sam sposób możesz upiec ziemniaki, bataty, buraki, marchewkę, czy pietruszkę. Spróbuj każde z tych warzyw i wybierz swoje ulubione. Często robimy pieczone buraki i ziemniaki, a jesienią również dynię.

Jeśli brakuje Ci pomysłów na posiłki z dynią wypróbuj pieczonej wersji i zajrzyj tutaj, aby poznać moje inne przepisy z dynią.

Na zdjęciu z gotowanym brokułem i sosem czosnkowym z orzechów nerkowca. Pyszności!

Składniki:
– dynia
– zioła prowansalskie
– oliwa z oliwek

Wykonanie:
1. Dynię obierz, pokrój w kostkę i umieść w misce. Dyni hokkaido nie musisz obierać.

2. Pokrojoną dynię posyp ziołami i polej niewielką ilością oliwy, wymieszaj.

3. Wyłóż na blaszkę i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

pieczona dynia

10 Responses

  1. fitking.pl

    Jestem świadomy, że dynia jest bardzo zdrowa (dla niektórych nawet smaczna), ja jednak staram się omijać dynie w swojej diecie, jakoś ten smak nie jest przeznaczony dla mnie :)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Dzięki :) Nasza cała rodzina się zajada taką dynią. Kupiłam ostatnio bataty i smakowały po upieczeniu bardzo podobnie do dyni, a cena zdecydowanie wyższa. Zostaję przy dyni :)

      Odpowiedz
  2. zofia

    Uwielbiam dynię szczególnie hokkaido. Mam kilka sztuk zapasu w piwnicy, kupiłam jesienią kiedy była dostępna w markietach. Swietny przepis na obiad- dziękuje. Poprosze jeszcze tylko o przepis na ten sos czosnkowy . Pozdrawiam serdecznie .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *