Twarożek z orzechów nerkowca

Przeglądając wczoraj rano książkę Jadlonomii znalazłam przepis na twarożek z orzechów nerkowca i od razu ruszyłam do kuchni aby zamoczyć orzechy. Na kolację miałam już gotowy twarożek. PYSZNY!!

Do tej pory roślinną wersję twarożku robiłam tylko z tofu (przepis tutaj), ale teraz dosłownie zakochałam się w twarożku z nerkowców. Zawiozłam go do rodziny i ani rodzice, ani brat nie zorientowali się, że nie jest to zwykły twarożek. Twarożek zjedliśmy z cebulką, pomidorem i rukolą. Jutro powtórka :)

Składniki:
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– sok z 1/2 dużej cytryny (około 5-6 łyżek)
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 4-5 łyżek mleka roślinnego lub wody
– sól, pieprz
– ulubione warzywa

Wykonanie:
1. Orzechy namocz na 8 godzin w zimnej wodzie.

2. Odcedź i przełóż do pojemnika blendera, dodaj sok z cytryny, płatki drożdżowe i mleko.

3. Zmiksuj blenderem do uzyskania ulubionej konsystencji. Im dłużej będziesz miksować, tym twarożek będzie bardziej gładki. Ja jednak lubię gdy ma lekkie grudki.

4. Dodaj sól, pieprz i ulubione warzywa. Zjadaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe roślinne śniadania znajdziesz w naszym darmowym e-booku.

twarożek z orzechów nerkowca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *